Протест на ватмани и шофьори в София и обещание за увеличение на заплатите им

3513
Протест на ватмани и шофьори в София и обещание за увеличение на заплатите им
Снимка: БГНЕС

Заложено е увеличение от 10% на заплатите за служителите в столичния автотранспорт. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, след като беше обявен символичен протест от шофьори и ватмани, пише "24 часа".

Темата стана актуална, след като беше изяснено, че много шофьори работят по две седмици и след това почиват само по един ден. Шофьори разказаха, че имало хора, давали по 700 часа извънреден труд, а по закон извънредният труд може да е само 150 часа. Има сега обаче разговори извънредният труд да стане 300 часа, но уж намерението е това да е така само след колективен трудов договор. Припомняме, че "Спаси София" сигнализира и за двойни смени. Отделно има и оплаквания, че графикът е много натоварващ и "трябва да се правя на Шумахер", казва ватманка.

Гласувано: 1,75 млрд. лв. е бюджетът на Столична община за 2019 г.

Столичният общински съвет прие бюджета на София с 40 гласа "за" и 18 "против". Въздържали се нямаше. Така София ще разполага с 1,75 млр...

Според председателя на транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС) и общински съветник от ГЕРБ Екатерина Йорданова били показани анализи от транспортните дружества, че извънредният труд не надвишава 30 часа месечно.

По информация на Нова телевизия се търсят 130 шофьори на автобуси и 100 ватмани, а желаещи няма. Според кметицата на София обаче условията на труд на шофьори и ватмани се подобряват, като това се случва чрез закупуването на нови превозни средства. Фандъкова отбеляза, че директорът на Столичния автотранспорт я е уверил, че където няма изградени тоалетни на първа и на последна спирка, има сключени договори със заведения.

Припомняме, че от неправителствената организация "Спаси София" алармираха, че шофьори и ватмани нямат елементарна възможност да посещават тоалетна, докато са на работното си място.

Йорданка Фандъкова заяви, че ще бъдат взети мерки и относно извънредния труд на шофьорите и ватманите. По думите ѝ през първия месец от годината е имало повече извънредни часове заради грипната вълна, които обаче се заплащали добре.

София с 13 нови трамвайни мотриси до края на октомври

Днес „Столичен електротранспорт” ЕАД и полската компания PESA Bydgoszcz SA сключиха договор за доставка на 13 броя нископод...

Фандъкова посочи, че е наясно с намерението на БСП да организира протест сред шофьорите в транспорта, което според нея означава София да бъде блокирана и хората да нямат възможност да стигнат до работните си места.

Припомняме, че по-рано лидерът на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов заяви, че шофьорите в градския транспорт на София вече протестират с жълти жилетки и с плакати "Протест" на предното стъкло на съответното превозно средство. Причината - твърде малкото почивка и твърде голямото работно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София