Протест пред Столичната община срещу порочните практики в детските градини

3227
Протест пред Столичната община срещу порочните практики в детските градини
Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Столичната община се проведе протест заради липсата на достатъчно места в детски градини, ясли и училища, организиран от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Недоволните поискаха обезщетяване на децата, останали извън класиранията, ефективен план за построяване на нужните институции по квартали и цялостно подобряване на системата.

Още едно от исканията на протестиращите, обявено по-рано, бе отстраняване от длъжност на директора на Дирекция "Образование" Мария Минчева, както и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията, защото години наред не са установили масовите нарушения в системата на детските градини.

Според Тодор Чобанов се спекулира с числата за недостига на места в градините в София

"Категорично не е вярно, че 2000 деца в градинска възраст чакат за записване." Това заяви заместник-кметът на София по направление &bdq...

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи нападките като политически въпреки декларираната от гражданската инициатива позиция, че не симпатизират на нито една политическа сила.

Организаторът на протеста Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поиска парите за нови детски градини и училища да бъдат заложени още в бюджета за следващата година.

"Следващото ни искане е пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в 1-ви клас", каза преди протеста той.

Протестиращи в София ще настояват за нови детски градини и училища

Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система готви протест пред Столична община, с който ще настоява...

Иска се още да бъдат назначени помощник-възпитатели в групите на яслите и градините, където броят на децата е по-голям от установения, с наредба на просветното министерство.

"Нямам никакъв повод да искам оставката на когото и да било от колегите ми. Прокуратура и полиция проверяват всички сигнали, включително от г-н Николов", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че са построени над 90 нови детски градини, за което са инвестирани 180 000 000 лв.

След среща с представители на общинската администрация днес обаче организаторите на протеста се ангажираха да работят съвместно с Общината за решаване на проблема.

„На този етап няма да предвиждаме нови протести. Радваме се, че от Общината поне признаха, че има нужда от строителство, което до този момент под някаква форма беше отричано“, заяви Васил Николов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София