Районен кмет: Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини

4681
Районен кмет: Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това предупреждение отправи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов към министъра на културата Велислав Минеков по време на форум, посветен на недвижимото културно наследство, организиран от "Демократична България".

Разрешителните за строителни дейности

Когато в момента се налага и то с голяма спешност да се правят детски градини и да се разширяват детски заведения, се налагат съгласувания с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНК), които се чакат цяла година, оплака се кметът на "Лозенец" по повод конкретен случай за така дълго чакана процедура. Константин Павлов обърна внимание, че не се знае дали допълнителното финансиране за детски градини, което правителството осигури тази година, ще се повтори и припомни че сега проблемът е много изострен заради недостига на места в детските градини и протестите на родители. "Това е наистина много тясно място", подчерта той.

Разрешителните за събаряне

Павлов засегна и темата за разрешителните за събаряне на иначе стойностни и знакови сгради. Наскоро в "Лозенец" беше съборена известна къща - вилата на Димитър Димов, въпреки че беше много симпатична с много зеленина, но имаше документ, че не е паметник на културата и може да бъде съборена, разказа той. "Това е пример как къща с историческа, архитектурна и естетическа стойност загина, без да може законът да я спаси", отбеляза кметът.

За духа и атмосферата

"Лозенец" е място с дух и атмосфера и за да го пазим, трябва да пазим не само сградите, трябва да пазим настилките, посочи още Константин Павлов.

Къща, в която е живял Димитър Димов в София, беше съборена (ВИДЕО)

"Още една емблематична и красива къща, в която за кратко е живял и писателят Димитър Димов в столичния квартал "Лозенец", вече е минало...

"Паважите са предмет на културно наследство и те се пазят, но тези, които са от церовски камък не се пазят и за съжаление миналата година ми се наложи да разруша около 20 метра такъв тротоар". За да бъде спасена улицата се е наложило тези 20 метра церовски камък да бъдат заменени с най-обикновени бетонни блокчета. Финансирането на такива дейности е така направено, че се стимулира само най-евтините настилки, най-евтините стълбове, най-евтината мебел и въобще всичко да се прави по възможно най-евтиния начин, обясни Павлов и коментира: "Това граничи с престъплението".

Ние вече сме загубили историческите чугунени стълбове на София, губим в момента последните исторически стоманени стълбове, може би отдавна сме изгубили историческата паркова мебел и историческите пейки, заизброява той и сподели, че не вижда как този интериор да се запази.

Стимули и мотивация

Сградите за да се пазят, освен да има закон ,е необходимо собствениците да са стимулирани по някакъв начин те да ги пазят, смята Павлов. Според него, ако има сгради, които са обществена ценност, добре е и обществото да се ангажира по някакъв начин в опазването им.

Константин Павлов: Не съм спирал битката срещу наглото строителство на "Златен век"

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов коментира в предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич казуса с небос...

В момента тежестта изцяло пада върху собствениците, посочи кметът и отбеляза, че собствениците разглеждат като проклятие това, че сградата им е паметник на културата и по никакъв начин не го възприемат като полза или като нещо хубаво. "На практика районната администрация трябва да се бори непрекъснато с такива собственици – ако може да не съсипват собствеността си, но реално няма ефективен механизъм, както и няма ефективен механизъм там, където сградите са в режим на етажна собственост да се запазва техният вид и най—малкото да се ремонтират до някакъв поносим вид", посочи кметът на "Лозенец".

Архитектурното наследство на XX век

Павлов насочи вниманието на участниците във форума към архитектурното наследство на втората половина на XX век: "Все пак минаха 20 години от края на ХХ век, може би е време да помислим част от тези сгради да влязат по някакъв начин в регистрите и да се опазват". На територията на "Лозенец" има една такава сграда – хотел "Маринела", посочи той и отбеляза, че отвън хотелът изглежда както едно време, но отвътре няма нищо общо с оригиналното обзавеждане и оригиналните интериори и изрази съжаление.

Той сподели и друго свое разочарование - от процедурите за съхраняване на обществени сгради. "Например сградата на 122 училище от филма „Таралежите се раждат без бодли“ - общо взето всички мои идеи да я запазим архитектурно предизвикват ужас у директори, инженери, архитекти, защото процедурите са сложни, твърде трудно е и в крайна сметка не се стига до никакво опазване", сподели той.

Още от форума: Министърът на културата убеден: Обвиненията срещу Папалезов са лъжовни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София