Министърът на културата убеден: Обвиненията срещу Папалезов са лъжовни

5672
Министърът на културата убеден: Обвиненията срещу Папалезов са лъжовни
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Обвиненията срещу висшия полицай по културни ценности Ангел Папалезов са лъжовни. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков при откриването на форум, посветен на недвижимото културно наследство, организиран от "Демократична България".

Министърът разказа, че с Папалезов са обсъждали идеята за създаване на нова полицейска структура, която да се занимава с културно-историческите ценности и предположи, че акцията на прокуратурата срещу висшия полицай е за осуетяване на контактите им. "Исках колкото може повече информация да поема от него и за съжаление срещите ни бяха само три, когато отидоха да му разбият дома с абсолютно скалъпени обвинения, след това влезнаха и в неговия офис", каза Минеков.  

Според него, било е направено нарочно, както той обясни - за да бъде уплашен полицаят и за да няма свободата да разговаря с министъра на културата. "Всъщност този човек трябваше да бъде притеснен да говори с мен, както и да участва в каквито и да било намерения по време на служебното правителство", добави министърът.

Увеличен бюджет, но отново оправдания - Банов оприличи културните паметници на "Авгиеви обори"

В бюджета на Министерството на културата ежегодно се увеличават средствата за опазване на културното наследство, като през 2016 година ...

Той определи действията на държавното обвинение като рекетьорски и мутренски. "Наистина това са мутри, друга дума няма", подчерта Минеков в коментар пред Actualno.com.

Идеята за спецотряд по културно наследство

Нещата започнаха още преди 11 – 12 години, сподели Минеков и разказа как още тогава с негов роднина, криминалист, който дълги години бил началник на милиционерско училище, си говорили за съществуването на такива полицейски състави, най-вече в южния фланг на Европа. "Започнахме да правим контакти, говорих и с други хора, които са работили по културно наследство, срещах се и с пенсионирани, събрахме информация какво се случва в Турция, в Гърция, в Италия, в Испания, във Франция" продължи той.

"След като падна правителството, аз се видях със сега арестувания полицай и му казах, че този път това нещо може да се случи", сподели още Минеков за идеята си и съмишленика си. Той определи Папалезов като компетентен специалист. "Има група от петима, които работят в полицията – единият е той. След 20 години стаж, той вече разбира къде е какво става, пази закона, има доста успешни акции, но полицаите до него са относително неграмотни както по отношение на закона, така и по отношение на историята. Не са хора, които разбират от археология, нито от архитектура", добави Минеков. Той отбеляза, че от 7 - 8 години, докато управляват ГЕРБ не са си говорили и коментира: "Аз се страхувах да му се обадя. Оказа се, че сега е трябвало да се страхувам да го потърся".

Чуждестранният опит

Журналист: БНТ очевидно подпомага скалъпените версии на прокуратурата

"В информациите за полицейския шеф по културното наследство БНТ допълни от свой източник, че въпросният Папалезов наследил поста от Кир...

Общо взето най-подходящи варианти за България са полицейските структури по културно наследство в Италия и във Франция, коментира Минеков проучения опит в други страни и разказа впечатления.  Съставът на италианското звено, например е от близо 400 души силно въоръжена полиция - със самолети, с моторни катери, посочи той. Танкове нямат, но имат 35-милеметрови алпийски гаубици, имат топове за стрелба по морски цели. Те също работят под шапката на вътрешното министерство на Италия, но основно по заповед на министъра на културата на Италия и разследванията се водят от Министерството на културата, добави Минеков. Той отбеляза, че при визитата в Рим е провел личен разговор с италианския президент, от когото е получил уверения за съдействие.

Перспективите

"До края на служебното правителство поне тази служба искам да се създаде", сподели Минеков за замисления спецотряд по културните ценности и съобщи, че вече е провел разговори с вътрешния министър и с ректора на полицейската академия. Ще започнат серия от курсове в академията, които ще водят именити наши историци, реставратори, специалисти, инженери, съобщи още той и увери: "В много скоро време ще имаме такава част".

Намерения

Министър Минеков съобщи още, че е поискал намесата на ОЛАФ и че е готов и ще сезира европейската прокуратура за унищожението на културното наследство и бутафориите, на които сме свидетели.

Откриха културно-исторически ценности в кабинета на висшия полицай Ангел Папалезов

Множество предмети с белезите на движими културни ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети в хода на извъ...

"Това, което е похарчено в този период за безобразия, най-вече европейски средства по програми е смайващо като число", каза той и изброи такива обекти, сред които Ларгото. Сумата за квадратния Лувър, който нито е квадрат, нито е Лувър, е също впечатляваща, отбеляза Минеков. "С нея е трябвало да бъде завършен целият квадрат, но квадратът не е квадрат, а е П-образна форма и остана така най-вече поради съдържанието на кръчма за известни политици от партията - ръководител и така си остана недовършен, но парите, всичките, влезнаха само в тази част", отбеляза той.

"Има нещо опорочено и това е с цел грабеж. Бедата е, че след този грабеж оставяме руини. И постижението естествено беше направено чрез Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)", коментира министърът на културата. Институтът за паметниците на културата беше ударен още при появата на бившите управляващи, посочи той и отбеляза, че сега на ден получава по 30 - 50 жалби и че научава за документи, които отлежават с години в очакване на становище.

А когато говорим за архив в НИНКН - положението е нечувано, драматично – всичко е хартия в кашони и всеки ден пристигат още кашони, изтъкна министърът. Той разказа как се извършва дигитализация в НИНКН: "Две жени вземат от там 10 листа хартия А4, качват се на колата на министерството и заминават за „това там при КАТ“ (както казват на част от помещенията на института), след това ги дигитализират на носител, вземат отново хартията и я връщат в министерството. Според прогнозата на министъра, в близките 1300 години може да има резултат.

Велислав Минеков определи като "страшно безобразие" уредбата, според която последният, който подписва становищата на НИНКН да е министърът. "Ангел небесен да сложите там ще се корумпира, да знаете. И Свети Георги да дойде и той. Това е фабрика за корупция", коментира Минеков. той заяви, че ще настоява бъдещото Народно събрание незабавно да извади института от опеката на министъра и министерството и НИНКН да се превърне в самостоятелна агенция. "И вие - бъдещите депутати да наблюдавате дейността на тази агенция, защото иначе който и да е ще го научите да краде, това е чудесно място за тази цел", посъветва той представителите на Демократична България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика