Родители и деца освиркват столичната управа, заради хаоса с детските градини

4076
Родители и деца освиркват столичната управа, заради хаоса с детските градини
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Родители и деца освиркват столичния кмет и екипа й с часове, заради недостига на места в детските градини и безразличието на общинската управа.

Майка на дъщеричка, останала извън столичните детски заведения сподели, че за втори път се сблъсква с безразличието на столична община. Същият проблем имала преди няколко години, покрай грижите за по-голямото й дете. Сега за втори път спасението е в бабите и дядовците, но не всеки родител на малко дете разполага с такава подкрепа. Вариантът е майката или таткото да прекъсне работа, оплака се тя и сравни класирането за място в детско заведение с лотария.

"Дъщеря ми е човек, не лотариен билет" - с такъв плакат, увесен на врата, протестира друга майка, сблъскала се с проблема и търсеща изход.

Родители поискаха място за всяко дете в градина

Ударно строителство на детски градини и ясли и бързо завършване на започналите ремонт и обезщетение за всяко неприето дете, независимо ...

Друга майка на детенце на годинка и седем месеца, неприето в ясла сподели пред Actualno.com, че семейството било принудено да наеме детегледачка. Плащаме й по 7 лева на ден, докато сме на работа и това е най-ниската тарифа, посочи тя. Семейството се смятат за късметлии, защото са малко хората, които могат да си позволят такива разходи, а и да намерят подходящ човек, на когото да доверят детето си. 

Сред протестиращите бяха и хора успели да се преборят с бюрокрацията и дефицита на места в детските заведения. Майка, успяла някак си да класира детето си в градина, сподели, че протестира от солидарност към родителите, за чиито деца не са останали места.

"В детските градини няма места, няма за вас места и във властта!", пише на плакат върху гърдите на ощетена от системата майка. Тя и солидарните родители настояват за спешно строителство на детски градини.

Родителите на неприети и приети деца изразиха негодувание от смазващата ги държава в лицето на управляващите, която ги принуждава да оцеляват на ръба. "Не вярваме на поредната измислица за компенсация от 650лв. Искаме прецизиране на сумата, както и понижаване на критериите за получаването й", категорични са те. "Искаме си местата, които трябва да бъдат осигурени на всяко едно българче", заявяват те и упрекват държавата, че разиграва децата им на лотария и оставя хиляди дечица да гледат яслите и градините само от външната им страна.

Те настояват за решаване на проблемите в най-кратък срок и призовават за ударно строителство на нови детски заведения.

12 314 деца останаха без градина в София и след второто класиране

12 314 деца останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране, което бе извършено днес. След първото класиран...

Протестиращите искат и компенсация за неприетите деца без ограничение във възрастта. "По-малките също заслужават обезщетение. В срока между 2 и 3 годишна възраст всяко едно семейство остава без помощ от държавата, (майчинство) което прави препитаването на повечето семейства още по-трудно", посочват ощетените родители.

В районите с голям недостиг на места в детските заведения вече губим терени, алармира Борис Цветков, бившият депутат от последното Народно събрание и посочи като примери Овча купел, където терен, отреден за детска градина не е бил отчужден от общината и сега там се строи блок. 

Кандидатствали са и не са приети 10 500 към момента, посочи той. Цветков изрази недоумение защо общината не следи раждаемостта, за да е наясно кога колко места в детски заведения ще са необходими. "Всеки в общината може да се обади в 5-теболници, където има АГ отделение и да види, че устойчиво през годините родените са горе долу едно и също число. ако сега се е родило дете в "Дружба" е билзо до ума да се сетим, че след 10 месеца ще иска ясла, след три години - градина, т.е. имаме 10 месеца да построим едното заведение и три години - да построим другото", посочи пред Actualno.com.

 Има внесен доклад от общински съветници, седи вече 5 - 6 месеца в шкафчетата Столична община може да гласува компенсация за всяко кандидатствало и неприето дете, категоричен е той. Когато дойде следващото Народно събрание, според него едно от първите неща, които трябва да направи, е да промени закона като приеме компенсации за неприетите в ясли деца и отпадане на исканите фактури и бумащини. Той изрази недоумение, че в общините има чиновници, които преглеждат документите на майките и има срок, който ако бъде изпуснат от майката, тя няма да получи компенсация, но за общината няма срок, в който тя да приведе парите, ако родителя има право на пари. Още една стотинка не е взета, а от януари трябва да се компенсират разходи, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com