Родители се заеха с тъмните истории на софийските детски градини

10443
Родители се заеха с тъмните истории на софийските детски градини
Снимка: БГНЕС

Втори сигнал с фрапиращ брой нарушения по отношение на дейността на втора детска градина в София внесе Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС). НИККИОС е създадена от родители-доброволци.

Този път сигналът е още по-впечатляващ, тъй като изброените нарушения в 7-ма детска градина (ДГ) "Детелина" в район "Триадица" са цели 102. Припомняме, че в средата на седмицата беше внесен сигнал заради 2-ра детска градина "Звънче", с изброени 98 нарушения.

Родители защитиха учителки след случаи на насилие в детска градина в Бургас

Нямам нито устен, нито писмен сигнал за случилото се в група "Мики Маус". Така директорката на детската градина "Брезичка" в Бургас ком...

Подобно на ситуацията със "Звънче", и този път една част от изброените нарушения са свързани с това, че има деца, които посещават детска градина, а в същото време тепърва участват в класирания и когато се класират, биват записвани. Ако не се класират остават в чакащи, но след телевизионен репортаж преди класирането на 27-ми януари са заличени от системата, твърдят подателите на сигнала.

Родителите напомнят, че Столична община поясни, че директорите нямат задължение като срок да актуализират списъците с деца в Информационната система за обслужване на детските заведения в София (ИСОДЗ), но и считат по логически път за недопустимо да няма актуализация преди класиране и вече посещаващи деца тепърва да участват в класиранията за сметка на останалите.

Като друг проблем е посочен големият брой деца записани "по втория начин" - с протокол от лекарска консултативна комисия (ЛКК) или през работна група. Според справката на НИККИОС, в случая с "Детелина" това са над 50% от децата, които в момента я посещават. Има над 30 деца, които са в яслена възраст а са записани в първа група – парите, които детската градина получава за дете в първа група са над 600 лева повече отколкото дете в яслена група, твърдят родителите.

От НИККИОС съобщават и, че на 5 февруари (понеделник), ще внесат сигнал в прокуратурата срещу директорката на "Звънче" Цеца Георгиева. Причината – според родителите тя е изнесла невярна информация за положението там и то в качеството си на длъжностно лице.

Фандъкова наела криминалист да разследва директор на детска градина

"Възложих нова проверка от опитен криминалист, който работи като директор на нашия вътрешен контрол – г-н Ботьо Ботев, защото не ...

Родителите, обединени от неволята, посочват и, че част от директорите на детските градини в София вече се подписват в отворено писмо, с което се обявяват против представители на НИККИОС да участват в проверките на дейността на градините. "С нетърпение чакаме да видим кои са директорите, подписали писмото, за да знаем със сигурност кой директор има да крие нещо", коментират родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София