С ролери и скейтборд по бул. "Стамболийски" в София

3026
С ролери и скейтборд по бул. "Стамболийски" в София
Снимка: БГНЕС

До 16.00 часа бул. „Стамболийски” е запазен само за собствениците на лонгборди, скейтборди, ролери и тротинетки, предаде БГНЕС.

Десетки любители и практикуващи тези спортове дойдоха, за да покажат уменията си.

„Радваме се, че има подобни събития, защото успява да покажем, че ролерите също са начин на предвижване е големия град, стига да има съответната инфраструктура, като велоалеи, широки пътища и тротоари бе дупки”, заяви пред БГНЕС Калин Стайков, член на спортен клуб и участник в днешното събитие. Според него в София има подходящи условия. В последните години Софийска община се постара да изгради доста велоалеи, да ремонтира доста булеварди. Това се вижда вече очевидно, допълни той.

Самият Стайков се придвижва до работа с ролери, но обяснява, че софиянците, които се придвиждат с ролери, са единици. „Не може да се сравняваме с колелетата, които са около 400-500 на ден. Опитваме се чрез примера си, че стига работата да е на подходящо място, ролерите могат да бъдат използвани като начин на предвижване. Те могат да се събуят и пренесат в градския транспорт, с изключение на метрото”, обясни Стайков.

Той разказа, че след всяко отиване и връщане на работа, е зареден много положително – нещо, което няма как да си купите с пари по никакъв начин, категоричен е той. „Друго предимство е, че не попадате в задръстване. Трябва да видите физиономията на шофьорите, когато мина покрай тях в 17,30 часа - безценно е. Бях си направил експеримент дали мога да отида по-бързо с кола на работа или с ролери и при късите разстояние, например от 5 км. , ролерите са победители. Единственото нещо, което може да ви спре, е снегът, но аз имам екипировка за каране в дъжд”, посочи Калин Стайков.

От своя страна Евгени Крусев, зам.-кмет на транспорта обясни пред БГНЕС, че за първи път се провежда такова събитие, което е изцяло насочено към мобилността и алтернативните начини на предвижване из града.

„Основната ни цел е да насърчим тези хора, да им дадем пространство и те да покажат, че ги има, да покажат какво могат с тези средства за предвижване и постепенно да увеличаваме все повече пространствата и възможностите за тях. Предвиждаме тези инициативи да стават все повече, за да се обръща повече внимание в обществото на тези средства за предвижване и да стават и все повече хората, които се предвижват с тях. Разширяваме и инфраструктурата, предназначена за тях” каза зам.-кметът.

Той посочи, че се обмисля къде да се изгради друг скейт парк с всички условия за безопасност и оптимално функциониране.

Велоалеята на бул. „Дондуков” ще бъде готова след ремонта на целия булевард – в края на октомври. Паралелно с това работим и по разширяването на цялата веломрежа, за да свържем в обща система всички велоалеи. Предвижда се велоалеи да има и по ул. „Раковски”, бул. „Скобелев”, „Патриарх Евтимий”, „Прага”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София