Ще спре ли някога презастрояването и задръстването в София?

11943
Ще спре ли някога презастрояването и задръстването в София?
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Да сложим организирано точка на новото строителство в София! Този призив беше отправен по време на обществен дебат по разработваната дългосрочна стратегия за развитие на столична община "Визия за София - 2050", която ще бъде и основата за предстоящо изменение на Общия устройствен план (ОУП) на града. Форумът, организиран от инициатора за Визията - общинското предприятие "Софпроект-Общ градоустройствен план", стана инкубатор на идеи за подобряване на жизнената среда на софиянци и генератор на сигнали за последиците от градоустройствени грешки, недоразумения и нерешени проблеми.

"Най-голямата ракова клетка на този план беше неговото претоварване", каза при откриването на форума главният архитект на София Здравко Здравков, визирайки член 27, ал.3 от ЗУТ, преодолян, според него, с подкрепата на ГЕРБ миналата година с промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО). "Ако тя ("раковата клетка") не съществуваше, продължи главният архитект - този инструмент в града нямаше да позволи всички тези претоварвания на определени имоти, формално направени като ъглови, които достигат коефициент на интензивност 15, при максималния за зона "Център" от 5 и нормалния, който за мен е също висок от 3.5". Здравков призна, че "такива куриозни казуси бодат очите на всички ни и са срам за нас като градостроители за това, което се е случило за тези 10 години".

Като основа за дебата, състоял се в "София Тех парк", бяха представени резултатите от работата на фокус групи за изменението на ОУП, организирани от "Софпроект-ОГП" и неформалната дискусионна група "Лаборатория за градско развитие". В последвалата дискусия очаквано като най-голям проблем на София изпъкна презастрояването. Градът се нуждае от повече озеленяване, повече активно придвижване, по-малко гъстота и интензивност на застрояването, подчерта Камен Русков, участник във форума. "Много е лошо да се сгъстява застрояването, защото то не само отнема достъпа до зеленина, но и вреди на здравето. Планът трябва да бъде инструмент, който да работи за спасяване на животи, а не за тяхното погубване", заяви той и попита: "Как така още през 30-те години на миналия век хората са стигнали до извода, че София трябва да бъде зелен град, че има обективни ограничения на размера на развитие на града, а в момента се правим, че това не съществува? Как така, продължи той - след като България е била победена в Първата световна война, изплащат репарации и приела над 1 млн. бежанци от съседните страни, успява да откупи Витоша и да я превърне в парк – първият на Балканите, за да се спаси водата на София, а сега да не можем да откупим терени, които да спасят въздуха на София? Нека се замислим", настоя той.

Друг участник от препълнената зала с над 300 експерти и граждани - Стефан Станилов, категорично заяви на урбанистите: "Кварталната градинка ще замени обществения парк тогава, когато почивката ви в обществения солариум ще замени почивката ви на море".

Прозвучаха призиви да се съблюдават предписанията и нормите. През 30-те години на миналия век, например са начертани въздушните течения на София, но с допуснатите през последните 10 години сгради въздушните коридори на града са тотално унищожени, изтъкна Иван Стоименов, участникът в дискусията, който даде идеята за организирано спиране на новото строителство чрез "Визията за София".

Стъпка 2 от Визия за София завърши със събрани данни и междинни анализи на важните за града теми

Приключи Стъпка 2 от работата по създаване на дългосрочна Визия за развитие на София и крайградски територии, в която сформираният в Ст...

Чуха се предложения да се ползва чуждия опит – първо да се изгражда прилежащата за обекта инфраструктура - транспортната, инженерна, канализационна, комуникационна, а след това да се строи.

Споделено беше и виждане, че София трябва да събира повече пари от такси за строителство, за да се стигне до добра среда и че данък "Сгради" всяка година по малко трябва да расте. Това предложи инвеститорът Георги Иванов и поясни, че плаща само по 10 лв. на квадратен метър такса за строеж, докато в западни страни тези такси са трицифрени числа.

Известният банкер, политик, общинар Мартин Заимов, който участва във форума като представител на "Генератор София", заяви пред Actualno.com част от визията си за бъдещето на столицата: "София престава да расте. Категорично престава да расте. Започват да растат други градове в България за сметка на София. Това в моите очи е нещо хубаво. Дали ще се случи не мога да кажа". Според него след 5 години броят на колите в София трябва да падне наполовна и вместо 500 000 да бъдат максимум 250 000. Това е не само възможно, убеден е той. "То се случва вече. Във всички големи градове на Европа, без изключение, собствеността на автомобилите намалява. В някои от тях под 40% от живеещите имат собствени автомобили. В София са 80%", посочи Заимов. "Между 80 и 40 има доста разстояние и дали ще се случи след 5 години не знам, но би било по-добре да стане след 5, отколкото след 10", добави той.

Обратната теза - че автопаркът на София няма изгледи да намалее скоро и че е необходим на софиянци като зеленината изтъкна пред Actualno.com д-р Илия Христов, по-известен като Илийката от "Медикус". Той се възпротиви на идеята от Руски паметник до пл. "Македония" да се прави зелен парк. "Решават на мястото на 400 паркоместа на хора, които отдавна имат своите жилища и автомобили там, внезапно да им ги отнемат - аз го наричам да им ги откраднат", възнегодува той и даде идея за градоустройство: "Да се направят паркинги върху коритата на каналите на реките Перловска и Владайска. Защо не го направят отгоре с бетонни плочи - това ще са още много хиляди паркоместа?"

В хода на дискусията беше предложено да започне по-масов разговор за осигуряването на подземни паркинги, за междублоковите пространства, облика на сградите. Много чакащи разрешение проблеми бяха изтъкнати, сред които дисбаланса между северните и южни части на София, по-доброто разпределение и свързване на публичните пространства, управлението на спортните площадки, възможностите за пешеходно придвижване. Предложено беше и да да се правят обсъждания по квартали. Участници във форума пледираха за повече обяснителни текстове и да се направят речници на съкращенията, за да се спори по същество, а не нещата да са ясни само на гилдията.

Главният архитект на София даде проект в "Лозенец" за пример за безобразно застрояване

На всички жалби, касаещи строежа на фирма "Артекс" на ул. "Златен рог" в квартал "Лозенец" сме отговорили. Това заяви главният архитект...

Консенсусът изглежда невъзможен

Противоречивите виждания и интереси за бъдещето на София ще трябва да бъдат отчитани при изменянето и прилагането на Общият устройствен план, за който се спори дали е инструмент или документ. Темата как да се постига публично-частен консенсус и как да се защита обществения интерес изясни директорът на "Галъп интернешънъл, политологът Първан Симеонов, който участва във форума като изследовател, публицист и граждански активист, казвайки, че не може да се надяваме на консенсус. "По-скоро трябва да се надяваме на силна власт и силна отговорност", заяви той и поясни, че градоустройството е власт и, за да се намери консенсус, трябва да се помирят антагонистични интереси. Политологът препоръча "градостроителите да са видими и с по-оличностена отговорност". По негово мнение софиянци трябва по примера на хората в Западния свят да искат да бъдат представлявани и да свикнат с това. "Не вярвам толкова в постигането на консенсус, а повече вярвам в личната отговорност и личната воля. Погледнете терасите на всеки български блок – това е консенсусът за градска среда", посочи Симеонов и добави, че за ансамблово решаване на нещата посоченият индивидуализъм иска някой да го синхронизира. Той сподели, че визията му за София е свързана с прекрасната даденост Витоша и предложи идеята за зелените клинове да бъде реанимирана, а Минералната баня да е баня.

Спешните проблеми остават

"От всичко изговорено по всички точки от програмата на форума не чух как Общият устройствен план ще реши спешните проблеми на града", сподели пред Actualno.com Коцето Калки, който участва във форума като д-р Костадин Георгиев от квартал "Кръстова вада". Помолен да конкретизира, той започна да изброява: "Като излезеш навън, първо ще вдишаш въздуха, който е в челната тройка на Европа по замърсеност. Ще попаднеш после в трафика – пак в челната тройка на Европа. След което ще се прибереш в квартал "Кръстова вада", където няма канализация, няма детска градина, няма една пейка. Ще погледнеш към небето, но няма да го видиш, защото отстоянието между блоковете е 6 метра. Хормоните на щастието не се образуват. На тях им трябват слънчеви лъчи. Анхедонията – болест, която се изразява в неспособност да се изживява щастие, е една от най-разпространените болести и на този град включително".

Това са спешни проблеми и допуснатото презастрояването е в основата им, убеден е д-р Георгиев и подчерта, че контролът на населението в София зависи от това колко се строи. "Когато нашляпаш бетонови недоразумения във всички възможни квартали и презастроиш всички възможни зелени площтчета и триъгълничета, които съществуват, естествено че населението ще се увеличи, естествено че ще се увеличат колите, защото всяка сграда води още коли, естествено, че ще се замърси въздуха, че ще се увеличи трафика, изнервянето и всичко останало", добави той.

Ще има ли небостъргач до небостъргач при метрото в София - главният архитект казва "не"

В поредица от три материала, Actualno.com ще представи на читателите си позицията на главния архитект Здравко Здравков относно конкретн...

Строителството по Визия 2050

"Визията ще даде посоката за развитие на София, която Общият устройствен план да "облече" в градоустройство, тъй като ОУП ще е един от основните инструменти за реализацията на Визията", обясни директорът на "Софпроект-Общ градоустройствен план" Любо Георгиев. "Важно е да създадем тази промяна по изключително деликатен начин, да работим с инструмента, наречен Общ устройствен план, с този скалпел, много прецизно", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му ОУП е консервативен инструмент, който трябва да бъде променен, но точно там, където наистина има необходимост и така че да не пречи на плановото развитие на града.

След като бъде изработена Визията, което се очаква през лятото, предстои да бъде приета от Столичния общински съвет. Междувременно с наближаването на местните избори тематиката все повече ще се политизира. Помолен да коментира за Actualno.com отражението, Мартин Заимов категорично заяви, че не вижда никаква връзка между визията за един град, изразена от стотици хиляди граждани и местните избори. Той каза още, че не намира логика и в това тази Визия да бъде приемана, защото, както поясни, тя няма как да бъде отхвърлена. "Които и да са политиците от днес и 10 – 20 години напред, трябва да имат предвид тази Визия. Дали ще се съобразят с нея е нещо друго", добави Заимов. Възможно е, допусна той, да има авторитарни политици, които да кажат "какви сте вие, откъде накъде изразявате мнение" и предположи, че ако има достатъчно хора, които подкрепят такава позиция ще е някакъв прецедент. "Процесът на събирането на мнения и визионерски представи от много, много, много хора изчерпва приемането. Няма как да бъде прието или не нещо, което е израз на мнението на много хора. То е факт. От момента, в който Визията бъде представена дали ще се приеме или не е някакъв детайл", категоричен е Заимов.

Той направи аналогия със ситуацията във Великобритания по Brexit. "В тази страна, която мислех, че е много по-напреднала от България, а се оказа, че не е, в момента избраните от народа хора приличат на идиоти и не знаят какво да правят. В случая с Визията за София процесът е организиран значително по-добре, отколкото британския референдум, много по-смислено и ще произведе смислени резултати", убеден е Мартин Заимов.

По думите му екипът, който работи по "Визия за София", е един от най-добрите възможни за нашето общество. "Вярвам че това, което те представят ще изразява по качествен начин визията на голям брой софиянци. Оттук нататък дали е хубаво или не, дали се харесва на някого или не е съвсем частен въпрос, както и дали някаква политическа група или много политически групи приемат Визията или не", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София