Главният архитект на София: Градът не трябва да расте

4037
Главният архитект на София: Градът не трябва да расте
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

София не трябва да расте, защото компактният град в момента може да поеме още толкова на брой обитатели. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков, който присъства на общественото обсъждане на бюджета на Столичната община за 2019 г.

„Независимо от това продължават да се развиват комплекси по периферията, които увличат след себе си придвижване с личен автомобил и то не един, понякога по два или три в семейство. Именно затова трябва много прецизно да се позволява допускането на развитие на града, защото когато то не е обезпечено с транспортна инфраструктура и инженерни мрежи поражда след себе си редица проблеми, които ги виждаме в луксозните квартали. София би трябва да се разраства едва тогава когато се изконсумират всички възможности за развитие в рамките на съществуващия компактен град“, заяви Здравков пред БГНЕС.

По думите му преди да се мисли за разширяване на града трябва да се оползотворят терени, намиращи се в бивши индустриални зони, военни поделения, ж.п. ареали.

На въпрос кога ще се сложи край на бурното строителство и ще се осигури достатъчно жизнено пространство за гражданите, Здравков обясни, че единствено подробните устройствените планове могат да гарантират правилното и закономерно застрояване в града.

„Работата, която имаме по съобщаването на плановете, започва с промяна в Наредбата за обществените обсъждания и сега пилотно в „Овча купел 1“, още на ниво задание, започваме да информираме гражданите каква е идеята на общината по изработването на плана. Другият инструмент, който е от 2017 г., това е възможността на тези частни терени да бъдат трансформирани в терени общинска собственост съгласно Закона за устройство на територията, така че да не се провокират напрежение между хората, които живеят в комплексите и собствениците на възстановени имоти“, обясни главният архитект.

На въпрос защо се позволява до старинна сграда да се построи сграда с модерна и неподходяща визия, Здравков заяви, че от 2001 г. главните архитекти не могат да връщат проекти заради визия на сграда, която не се вписва адекватно в архитектурната среда и подчерта, че такава законодателна инициатива може да бъде предприета от Камарата на архитектите в България. Той добави, че главните архитекти могат да върнат проекти, които не отговарят на правилата и нормите на застрояване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София