Софийският университет ще получи частица от мощите на св. Климент Охридски

5590
Софийският университет ще получи частица от мощите на св. Климент Охридски

В навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България, частица от светите мощи на патрона на Софийския университет ще бъдат дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, предаде БГНЕС.

В 16:30 часа днес частицата от светите мощи ще бъде пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя” до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, където Негово Високопреосвещенство митрополит епископ на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи велика вечерня на св. Климент Охридски“.

Умира Климент Охридски

На 27 юли 916 година умира Климент Охридски. Той е първият епископ, който проповядва на старобългарски език и един от най-големите бълг...

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1 100-та годишнина от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

Утре в 8:00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет в присъствието на Негово Светейшество българския патриарх Неофит ще бъде отслужена празнична утреня и божествена света литургия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София