"Спаси София" предупреждава за още опасни и незаконни будки в центъра на София

3276
"Спаси София" предупреждава за още опасни и незаконни будки в центъра на София
Снимка: Спаси София

Градските активисти от "Спаси София" предупреждават за още опасни и незаконни будки в центъра на София. Те сигнализират, че няколко будки са поставени на една от най-оживените и централни места в града – при метростанция Стадион Васил Левски. По думите им, същите нарушения, които институциите най-накрая видяха на бул. „Иван Гешов“, където младо момче беше убито, се виждат с просто око и пред метростанцията.

„Отново имаме незаконно поставени преместваеми обекти, които нарушават схемата за поставяне, качена в регистъра на главния архитект. Те са с около 40 метра встрани от мястото, указано в схемата и отново имаме институции, които умишлено си затварят очите! Какво друго оправдание, освен корупция и опънат чадър, можем да намерим за многогодишното повсеместно бездействие на контролните органи?“ – пита Андрей Зографски.

И асфалтът на Лъвов мост се напука (СНИМКИ)

Големи пукнатини се виждат в асфалтовата настилка на емблематичния столичен "Лъвов мост". По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова об...

От Спаси София определят като още по-притеснителен факта, че се забелязва и свързване на ток от разбити кутии, като оголени кабели се влачат по земята, увиснали са върху улични стълбове и са опънати върху клоните на дърветата, което е в разрез с наредбите. „Потенциалът за нова трагедия е налице. Отговорно твърдя, че незаконните будки в София са стотици и затова настоявам да започне цялостна и незабавна проверка на всички тях. Хаосът е превзел най-централните градски пространства, парковете и кварталите и нито един район не е пощаден от това вредно явление.“ – твърди Борис Бонев.

Градските активисти от Спаси София виждат решението в предприемането на три стъпки, които радикално да затегнат контрола и да разчистят хаоса по столичните улици. „Основното е в максимално къси срокове да бъдат направени пълни проверки – на място и с изискването на пълната документация. На нарушителите трябва незабавно да бъдат съставяни максималните глоби, които достигат и до 50000 лв. и могат да се налагат при всяко констатиране, т.е. всеки ден! Убеден съм, че ако собствениците знаят, че глобите ще бъдат наложени, вместо да бъдат толерирани, както досега, сами ще си махнат будките за една седмица!“ – казва независимият общински съветник.

Като втора стъпка Борис Бонев настоява за незабавната смяна на ръководството на Столичния инспекторат – институция, която системно слага чадър над нарушителите. По думите на активистите, вместо да глобяват и въвеждат ред, каквото е задължението им по наредба, инспекторите са принудени да пишат молби-предписания на нарушителите да не нарушават правилата. „Като трета стъпка, най-накрая трябва да бъде приета новата наредба за технически стандарти, която е готова от една година, но заради липса на воля от страна на управляващите, те не я допускат за разглеждане в общинския съвет. След трагедията вече няма дилема дали ни трябва по-строг контрол и по-ясни и стандарти за всички обекти по улиците на нашия град.“ – смята Борис Бонев.

Той настоява, че всичко друго, освен налагане на пълен ред и радикална промяна в налагането на глобите ще бъде бягство от отговорност на всички институции и ясен знак за корупция и незаконни действия от страна на всички замесени. „Трагедията е стимул и последно предупреждение, че тези безобразия трябва да бъдат прекратени! Отново повтаряме, че отговорни са кметът Фандъкова, главният архитект и районните кметове.“ – казват от Спаси София.

Къде ще паднат следващите жертви в София

На 14 февруари дете загина за минути, докато вървеше по улиците на София. В центъра на София, столицата на България, член на Европейски...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София