За починалото от токов удар момче: Фандъкова с нови обяснения и фокус върху район "Триадица" и ЧЕЗ

4086
За починалото от токов удар момче: Фандъкова с нови обяснения и фокус върху район "Триадица" и ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Кой е виновен, ще каже прокуратурата (бел. ред. – в България виновността се определя в съда, поне според Конституцията). Това заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова във връзка с трагичния случай, при който 16-годишен младеж почина след токов удар от шахта при болница "Св. Иван Рилски".

На въпрос дали лично се чувства отговорна за смъртта на 16-годишния Людмил, кметицата на София първо изказа съболезнования и уточни, че "това, което се случи в неделя, е трагичен инцидент, но и тежко престъпление". По думите на Фандъкова пред bTV, нейната отговорност е да представи всички факти и документи по случая и да ги предостави на прокуратурата.

Попитана дали трябва да подаде оставка и има ли в тази ситуация прехвърляне на отговорност, отговорът беше, че от първия ден различните институции почнали да се дистанцират. "Кабелът, причинил смъртта на това невинно дете, е поставен абсолютно незаконно. Не само това – това е кабел за въздушно преминаване", уточни Фандъкова.

Общинските съветници от ГЕРБ искат отговори от кмета на район "Триадица" за починалото момче

Смъртта на детето на столичния булевард Гешов е трагедия. Кметът на Столична община вече отговори как тя и ръководената от нея админист...

Главният архитект на София Здравко Здравков упражнявал контрол, но той бил "да събира информация" - почнал пак от ноември миналата година. По думите ѝ, имало много райони, които свършили работата си и премахнали обекти, само че район "Триадица" и район "Панчарево" не подали информация дали са премахнали или не определени обекти. "Не говорим за районен кмет, говорим за службите в район "Триадица", които от години са допуснали нарушения", каза Фандъкова. И уточни, че район "Триадица" почнал процедура за премахване на павилиона, за който се вярва, че е бил свързан към мрежата чрез незаконния кабел и който няма разрешително за търговска дейност. НАГ (Направление "Архитектура и градоустройство") получила документи, но "там зациклило". А защо – обяснението на Фандъкова е, че заради документни неуредици в съда често процедури по отстраняване на незаконни павилиони (преместваеми обекти) падат.

"Това не се е случило сега (т.е. не е завършена процедурата по премахване), факт е, че е почнало от предишната администрация на район "Триадица" (с кмет от ГЕРБ, Николай Терзиев). Не бива този въпрос да се политизира, няма значение кметът дали е от ГЕРБ, дали е от "Демократична България" (сега кмет е Димитър Божилов)", заяви Фандъкова. И добави, че "сигурно" район "Триадица" премахвал незаконни обекти. А на въпрос Здравков пращал ли е писма за контрол и когато Николай Терзиев е бил кмет, не последва ясен отговор.

На въпрос дали се пишат нарочно по определен начин констативни актове, които после да паднат в съда, отговорът беше: "Не мисля", но последва и уточнение, че можело и да се случи. "Дали някой получава пари - не мога да кажа, възможно е", уточни Фандъкова след като беше попитана как павилиони работят години наред в нарушение и нищо не им се случва.

Напрежение не може да се подаде, ако сградата не е въведена в експлоатация. Само че павилионът е подал заявление със служебна бележка, но тя няма никаква стойност по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Така Фандъкова обясни каква е отговорността на ЧЕЗ в случая. На въпрос кой в крайна сметка прекарва кабела, кметицата уточни, че го е направил собственикът. Служител на ЧЕЗ е подписал договор за присъединяване на този обект, заяви Фандъкова. И добави, че за подаване на напрежение отговорността носи ЧЕЗ.

Бивш следовател: Месеци няма да има кой да поеме отговорност за смъртта на 16-годишното момче

Разследването на случая със загиналото 16-годишно момче ще бъде много тежко. Това прогнозира пред БНР Георги Илиев, бивш следовател, ра...

За финал Фандъкова каза, че ще почне процедура по слагане на датчици на шахти с кабели, за да няма възможност такива шахти незаконно да бъдат отваряни.

Пропадналото метро при "Хаджи Димитър"

По въпроса с пропадналото метро, кметицата обясни, че строителят ще плати всичко. До 10 дни ще бъде приключена оценката на това какво се е случило с пропадането при "Хаджи Димитър". По думите ѝ, геоложките проучвания не показали къде реално имало подпочвени води и затова ще се вдигне нивото (на релсовия път?) със 150% над водния стълб, до ниво терен.

Още: ЧЕЗ отговори на Фандъкова: Защо общината е издала документ за незаконен обект?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София