Столичани спечелиха, връщат трамвай №6

2524
Столичани спечелиха, връщат трамвай №6

Една от големите битки на гражданското общество в София е спечелена. На среща межу г-жа Йорданка Фандъкова и екипът на гражданската организация "Спаси София", кмета е поел ангажимент за връщането на трамвайна линия №6 до ж.к Лозенец към средата на 2017 г., когато приключват наземните строителни работи по строящите се по бул. Патриарх Евтимий метростанции от третата линия на метрото.

С връщането на закрития през март тази година трамвай, ж.к. Лозенец отново ще има директна връзка с центъра на града и с метрото.

"Лозенец" излиза на протест в защита на трамвай №6

Жители на квартал "Лозенец" излизат на протест срещу закриването на трамвай №6 в София. Мероприятието е насрочено за 14 часа в събота п...

“През месец февруари жители на квартала масово излязоха на протест, организиран от нас, за да кажат категорично “НЕ” на заявените от Общината планове за закриване на поредното трамвайно трасе в града“, заявяват от организацията.

В най-студените дни на месец януари активистите и стотици лозенчани и столичани се мобилизираха и успяха да съберат над 5000 подписа срещу проекта за закриване на трамвайното трасе. “Без тази инициативност Общината нямаше да чуе гласа ни, да го отрази и възприеме”, категорични са от "Спаси София".

Неправителствената организация съобщава още, че на проведена среща, кметът г-жа Фандъкова е заявила желанието на Столичната община да използва трасето на трамвайна линия №6 като пилотен проект за изпробване на едно от основните предложения на инициативата - трамвайни ограничители, предназначени за отстраняване на конфликтите между трамваите и автомобилното движение.

Според организацията това решение е резултат от упоритото налагане на темата от екипа й, който непрекъснато настоява пред обществото и Общината за въвеждането на бетонните ограничители. От "Спаси София" уточняват, че Столичната община вече има частичен опит и е наясно с ползите от такива меки мерки. “Пластмасови ограничители от години има на ул. Алабин в София, а наскоро в тунела към ж.к. Люлин бяха поставени солидни бетонни разделители тип джърси. Това е евтин, но много ефективен начин за обособяване на трамвайни трасета без да се отнема място от автомобилите.”, обясняват активистите.

Близо 3000 души се подписаха срещу спирането на трамвай №6

Близо 3000 подписа събраха младежите от „Спаси София” до ранния следобед днес в защита на трамвай №6, предаде БГНЕС. "Чухт...

”Радваме се, че г-жа Фандъкова е инициатор на изпробването на по-естетически и подходящи за градския център ограничители и с радост приехме предложението й за съвместна работа по проекта”, обявяват от организацията, чийто членове са убедени, че експериментът ще доведе до поставянето на ограничители и по други натоварени булварди, където автомобилите и трамваите делят платното.

“Тази мярка успешно се прилага в редица градове, превърнали градския си транспорт в основен приоритет. Ако София иска да се състезава за титлата Зелена европейска столица е редно да се учи от тях”, смятат от "Спаси София".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София