Столична община понамали важността на адреса при бъдещия прием на първолаци

1240
Столична община понамали важността на адреса при бъдещия прием на първолаци

Важността на адреса при приема на първокласници в училищата в рамките на Столична община може да бъде по-малка, но не чак толкова по-малка, отколкото се предвиждаше първоначално. Това стана ясно на заседание на комисията по образование в понеделник (13 февруари), пише в. "Сега". Тепърва правилата трябва да бъдат приети от Столичния общински съвет (СОС).

Според първоначалния проект на зам.-кмета по образование и култура на София Тодор Чобанов се въвеждаха 4 задължителни критерия, свързани с адреса на семейството. Сега един от тях отпадна - постоянният адрес на територията на Столичната община, който трябваше да носи 20 точки. Причината е, че с него кметството щеше да наруши изискванията на МОН за приема.

Нови правила за прием на първокласниците

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас през следващата учебна година. Промяната идва от допълнителни наредби, гласувани ...

И занапред адресът остава с най-голяма тежест при класирането в София. Най-много точки - 30, ще носят настоящ и постоянен адрес в административния район на училището. 29 точки ще се дават, ако семейството има само настоящ адрес в района. В случай че настоящият адрес на родителя е различен от административния район на най-близкото училище, детето му ще получи 28 точки. Разликата остава незначителна, както беше и в първоначалното предложение на Чобанов.

Общината е преосмислила и тежестта на допълнителните критерии. Дете, завършило подготвителна група в избраното училище, ще получава още 20 точки. Ако семейството има други деца в същото училище, пак се полагат 20 точки. Дете с двама починали родители ще получи допълнително 22 точки. За близост до местоработата на един на родителите ще се дават 10 точки. По 20 точки ще се дават и на дете с един починал родител, дете от многодетно семейство, дете с трайно увреждания над 50%. Добавени са децата в приемни семейства - и за тях ще има по 20 точки допълнително.

Предвижда се и педагогическите съвети на съответното училище да имат право да приемат деца и по 3 допълнителни критерия, които ще носят най-много 22 точки заедно. Възможностите за тези бонус критерии обаче ще бъдат обсъдени на 20 февруари, когато ще е следващото заседание на комисията. След като бъдат приети, всяко училищно настоятелство ще може да избере на кои 3 от тях да се спре.

Общината прави и една любопитна промяна. Зам.-кметът Тодор Чобанов предлагаше да се ползва Google Maps при децата с равен брой точки, за да се изчисли разстоянието от училището до дома. Вместо този модерен вариант, ще се ползват карти на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Съвсем скоро - адресът може да се окаже най-важен за прием на първолак в София

Адресът ще е ракетата-носител за първокласниците при класирането за прием в училище в София. Това поне става ясно от работния вариант н...

Правилата за прием в първи клас са уредени частично в наредба номер 10 на МОН за организацията на дейностите в училищното образование. Чл. 43 постановява, че "за осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище общините разработват система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящия адрес на родителите/настойниците и/или най-краткото време за достигане до училището". Следващата алинея позволява при голям брой кандидат-първолаци школата да прилагат и допълнителни критерии - дете с трайни увреждания над 50%, дете с двама починали родители, други деца от семейството, обучаващи се в училището, деца, завършили подготвителна група в избраното училище, и близост до местоработата на един от родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София