Съдът окончателно: Трябва да има ремонт на ски център "Конярника"

2146
Съдът окончателно: Трябва да има ремонт на ски център "Конярника"
Снимка: БГНЕС

Административен съд София – град (АССГ) неправилно е отменил заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на ски център "Конярника" на Витоша. Това постанови окончателно състав на Върховният административен съд (ВАС) по административно дело № 2095 от 2023 г.

Според последната инстанция, заповедта на главния архитект е издадена в съответствие с приложимите материалноправни разпоредби, а изводите на предишната инстанция са направени в противоречие с материалния закон и събраните по делото доказателства.

ВАС постановява следното: С процесната заповед № РА-20-17/16.03.2021 г. е одобрен констативен протокол от 11.01.2021 г. на комисия, назначена от главния архитект на Столична община, за обследване на състоянието на строеж "Стационарен ски – влек "Конярника" в Природен парк "Витоша", м. Конярника". На собственика на обекта е наредено в срок от 3 месеца да извърши ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и привеждане в съответствието с изискванията на закона на строежа "Стационарен ски – влек "Конярника". Това са лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми. Собственикът е задължен също да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да изготви и съгласува инвестиционен проект.

Заповедта е издадена въз основа на констативни протоколи, съгласно които въжената линия и чайната не отговарят на изискванията по чл. 169, ал. 1, т. 1 - т. 3 от ЗУТ и не са в състояние да изпълняват функцията си, поради което е необходимо да бъдат ремонтирани и поддържани в изправно състояние с цел осигуряване на сигурност, безопасно функциониране, здраве, безопасност на движението, хигиена, естетика, чистота и спокойствие на гражданите.

Според изводите на приетите от АССГ съдебно-технически експертиза ски-влекът и чайната не функционират, като сградата е в недобро състояние и се нуждае от рехабилитация, но не е застрашена от самосрутване. Ски-влекът не е в изискуемото по закон техническо състояния и за възстановяване на експлоатационната му мощност е необходим основен ремонт или при липса на части – изграждане на нов строеж. Според вещите лица ски-влекът е техническо съоръжение, което не може да съществува без чайната, като те двете представляват функционален комплекс. Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи лошо техническо състояние на ски-влека и компроментираният покрив на сградата, както и нейната необезопасеност и занемареност, безспорно установяват наличието на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед по чл. 195, ал. 4 от ЗУТ, и които мотивират административният орган да нареди ремонтни и възстановителни дейности за обезопасяване на сградата, възлагане на конструктивно обследване на съоръжението, изготвяне и одобряване на инвестиционен проект и изпълнение на този проект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София