"Текстилът е новата пластмаса", Столична община с инициатива за негативно влияние върху околната среда (ВИДЕО)

2220
"Текстилът е новата пластмаса", Столична община с инициатива за негативно влияние върху околната среда (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът на Столичната община г-жа Десислава Билева откриха изложбата "Текстилът е новата пластмаса" в партньорство с Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ), представлявана от г-жа Сирма Желева.

Изложбата цели да постави фокус върху екологичните последствия от текстилната индустрия и кои са възможните действия за справяне с тях. Текстилът е наричан новата пластмаса, защото свръхпроизводството на дрехи и увеличаването на текстилните отпадъци в световен мащаб оказват негативно влияние върху околната среда наравно с пластмасата. Целта е да се покаже смисълът от промяна на навиците и на личния отпечатък на всеки като се дадат реални примери и цифри за екологични спестявания.

Изложбата представя факти и тенденции за текстилната индустрия и вредата ѝ върху околната среда в глобален мащаб. В противовес на вредните въздействия от свръхпроизводството, потреблението и образуването на текстилни отпадъци са представени добрите примери в България, включително на територията на Столична община. Членовете на Асоциацията реализират дейности за удължаване живота на текстилните продукти, в унисон с концепцията за кръгова икономика. Приносът е представен с факти и данни за екологични спестявания. В основата на примерите са изчисления на база събрано количество и последващото му оползотворяване.

"Още през 2019 г. поставихме първите 20 контейнери за ненужен текстил на територията на София като стъпка към въвеждането на система за разделно събиране на текстил на национално ниво. Това изпревари законовите изисквания, според които във всяка страна-член на ЕС до 2025 г. трябва да се въведе система за разделно събиране на текстил, по подобие на другите отпадни потоци (пластмаса, стъкло, хартия и т.н.). А в края на тази година те ще бъдат близо 200. Целта ни е ефектът, който сме постигнали дотук да се увеличава, за да бъдат контейнерите все по-достъпни и използвани от столичани. Всеки желаещ може да направи справка на сайта на Столичната община, за да провери кой е най-близкият до дома му контейнер за текстил.", коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, по време на откриването на изложбата.

През 2019 г. Столична община е започнала кампанията с 20 бр., към момента са 141 бр. специализирани контейнери за разделно събиране на текстил от домакинствата. До края на годината ще бъдат сложени още 30 бр. и така в София ще има 171 контейнера.

За периода от първите контейнери до август/септември 2022 г. системата за разделно събиране на текстил на територията на Общината е събрала над 4450 тона ненужен текстил. 

Събраният текстил е подготвен за повторна употреба, за рециклиране или друг вид оползотворяване. На база пренасочени количества за повторна употреба са реализирани редица екологични спестявания:

Ефектите:

Избегнато изхвърлянето на пластмаса (под формата на синтетичен текстил), еквивалентна на над 220 млн. бутилки (0.5л) или по една за всеки втори европейски гражданин. 

Спестена вода от производството на нови текстилни артикули достатъчна за битовите нужди на 24 516 души за година = малък град, напр. Карлово или Сандански. Или достатъчно вода за пускането на над 12 млн. перални.

Предотвратено заемането на обработваема земя за отглеждане на памук достатъчна за изхранването над 6000 души за година. 

Избегнатите емисии от изхвърлянето на сметище се равняват на погълнатото от над 200 хил. дървета за година или емисии от производството на 13млн. кВч електричество в България, което се равнява на:

Средното потребление на ток за година на 8300 български домакинства;

1 500 години непрекъсната употреба на климатик;

Нужното за отопление на ток през зимата на 13 000 домакинства;

Над 300 хил. пълни зареждания на електрически автомобил в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София