Телефонната палата в София става хотел

5286
Телефонната палата в София става хотел
Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на бившата Телефонна палата на ул. "Гурко" в хотел, показва регистърът на Направление "Архитектура и градоустройство" в Столична община. Сградата се намира на територията на район "Средец" в идеалния център на столицата. В момента предназначението й е "за многофунционално обществено обслужване", а след промяната към това ще се прибави "с хотел", пише в. "Сега".

ОЩЕ: Собственикът на Winbet купи Телефонната палата в София за 22 милиона лева

Както е известно, няколко години палатата бе собственост на компания на бизнесмена Васил Божков, който получи разрешение за превръщането й в музей, в който да бъде експонирана колекцията му от антични предмети. В началото на тази година стана ясно, че синдикът на обявената в несъстоятелност фирма на Божков е продал актива й на дружество на Георги Папазки. Той е известен като един от собствениците на хазартния букмейкър "Уинбет", познат с рекламите си с Христо Стоичков, Димитър Рачков и Горан Брегович. 

Издадената от Здравков виза позволява на собственика на Телефонната палата да преустрои подпокривното пространство и да го превърне в мансарден етаж с "използваема тераса". Подобно разрешение за промяна получи и Божков през 2019 г. Тъй като сградата е паметник на културата, проектът трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата. Според печат върху визата за проектиране това веднъж се е случило преди 6 г., като в текста на новата виза се казва, че "преди одобряването на инвестиционния проект настоящата виза трябва да се съгласува от МК".

ОЩЕ: Архитект: Няма да има надстрояване на Телефонната палата, а промяна на покривни линии

През 2017 г. Васил Божков купи сградата от "Виваком" за 33,8 млн. лв. чрез дружество на хазартната си фирма “Ню геймс”. След това от "Нове холдинг" съобщиха, че „придобиването на сградата, която е неделима част от културното наследство на столицата, е началото на инвестиционните ни намерения за развитие в тази посока. Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“.

През 2020 г. обаче "Ню геймс" обяви фалит, след като държавата ѝ отне лиценза за лотарийни игри заради неплащането на близо 700 млн. лева такси и данъци. Тогава бе наложена и възбрана за разпореждане с Телефонната палата.

В края на март т.г. "Медиапул" съобщи, че бизнесменът Георги Папазки купува зданието за 22 млн. лв. от фирмата в ликвидация, собственост на фалиралата "Ню Геймс". В официално потвърждение за сделката се казваше още, че покупката е извършена "след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, "с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика".

ОЩЕ: Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата, превръща я в музей

След това от новия собственик на палатата- дружеството “ГПП Мениджмънт”, уточниха, че ще укрепят конструкцията, защото в момента тя не отговаряла на съвременните противоземетръсни норми, а освен това от години сградата била без поддръжка и опасна. Според съобщението намеренията на новия собственик са палатата да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото ѝ излъчване.

Емблематичната за София сграда е създадена през 1949 г. по проект на архитектите Станчо Белковски и Борис Йолов. Шестетажното здание е с обща площ от 17 401 кв.м.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София