В Самоков питат защо водата внезапно поскъпна 

4163
В Самоков питат защо водата внезапно поскъпна 
Снимка: Thinkstock

Водата в Самоков скочи внезапно от 1,55 на 2,59 лева за кубик. И хората там се питат защо става така в район като техния, който никога не е бил застрашен от безводие.  

Кметът на общината Владимир Георгиев използва личния си профил във фейсбук, за да изрази своята позиция по казуса.

На практика поскъпването на водата е от началото на ноември месец. То обаче става ясно едва сега, когато хората са си получили сметките. Увеличението не касае само Самоков, а общо 22 общини в обособената територия на Асоциацията по ВиК – област София."

Последно присъединена към Асоциацията е община Ботевград.  На практика искане за повишаване цената на водата е правено от „ВиК“ ЕООД още от 2016 г., но заради това, че територията не е консолидирана, не се е одобрявало. После пък самото присъединяване на Ботевград не е било отразено в документацията на „ВиК“. Административното производство по разглеждане на бизнес плана и на заявлението за нови цени от дружеството е било възобновено в началото на тази година.

Поскъпването сега обаче е станало при малко странни обстоятелства. То не е било одобрено от Общото събрание на АВиК – област София. Въпреки това искането е внесено от управителя на „ВиК“ ЕООД Никола Нитов и след определени корекции е одобрено.

Представител на Омбудсмана по време на заседанието в КЕВР, проведено на 30 октомври, е посочил, че в доклада липсва информация дали са провеждани консултации с потребителите и какви са резултатите от тях. Според Омбудсмана остава неизяснено и дали АВиК - област София, е съгласувала бизнес плана и ценовото предложение, тъй като липсват данни дали бизнес планът е представен в КЕВР със съгласувателно становище на АВиК. Отбелязал е, че през последните три месеца към институцията са се обърнали жители на десетки населени места за съдействие по повод чести прекъсвания на водоснабдителната услуга. Заради това е поставил поставя въпроса след одобрението на бизнес плана какво друго, освен цената на услугата, ще се промени - предвидени ли са инвестиции, които да подобрят качеството на водоподаването и пр.  

Нитов по време на заседанието отговаря, че проектът за бизнес план е внесен в АВиК и два пъти не е проведено заседание, поради липса на кворум. Според него това вероятно се дължи на политическата обстановка към онзи момент – провеждане на местните избори. Той счита, че това е мълчаливо съгласие на представителите на общините в лицето на кметовете.

По въпроса за постъпилите до Омбудсмана жалби посочва, че на територията на Софийска област има над 270 населени места, включително и такива, където живеят по пет-шест жители и водоснабдяването там в голямата си част е чрез помпи, което изключително много допринася за разходите на дружеството.

Мрежата, която се обслужва в цялата Софийска област, е над 3000 км и поради засушаването е имало проблеми с някои от населените места. Декларира, че са положени изключителни усилия и проблемът с водоснабдяването на тези населени места е решен. Изразява надежда, че бизнес планът ще бъде одобрен и дружеството ще може да поеме задълженията си към доставчиците, основните от които са към ЧЕЗ.

Изразява надежда, че вследствие окрупняването в област София, след присъединяването на община Ботевград, дружеството ще може в следващия програмен период да участва в Оперативна програма „Околна среда“ и в населените места с над десет хиляди жители да бъдат вложени инвестиции за подобряване на водопреносната мрежа. В заключение апелира към Комисията да бъде приет предложения бизнес план, за да може дружеството да функционира нормално.

По време на заседанието се открива и дискусия по отношение на „ВиК Чамкория – 2006“ ЕООД – Самоков.

Нитов уточнява, че това дружество е собственост на община Самоков, то обслужва канализационната система и една пречиствателна станция за отпадъчни води на територията на к.к. Боровец. Допълва, че „ВиК“ ЕООД, което той ръководи, не обслужва канализационната система на курортния комплекс, а единствено водоснабдителната. 

Така предложената за 2019 г. единна комплексна цена на ВиК-услугите за всички битови клиенти на обслужваната територия (на гравитачно, смесено и помпажно водоснабдяване) е да бъде в размер на 2,593 лв./куб.м. с ДДС. 

Според документацията тези цени са под нивото на социалната поносимост за 2019 г. –  4,468 лв./куб. м.

Имало е двуседмичен срок, в който заинтересованите страни могат да внесат писмени становища, по които регулаторът ще се произнесе.

Окончателното решение за одобряване на бизнес плана и цената на ВиК-услугите в обособената територия на АВиК- област София, е взето на закрито заседание на КЕВР на 30-ти октомври.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Заради липса на канализация в столичен квартал: Протест предизвика задръстване

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София