"Визия за София" - ясна е общата картина, конкретиката по-късно (ВИДЕО)

1764
"Визия за София" - ясна е общата картина, конкретиката по-късно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Дългосрочната "Визия за София" е готова, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя е с хоризонт 2050г. Доклад с конкретните стъпки за развитието на столицата ще бъде внесен утре за обсъждане в комисиите и за гласуване в Столичния общински съвет.

Стратегическият документ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г. "Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне на доклада ще започнат обсъжданията на комисиите", каза кметът и уточни, че в екипа по изработване на визита са се включили около 10 000 организации, граждани, партньори, а също и общински съветници. Тя се надява да се създаде ясен план за развитието на София, който "да надхвърли всякакви мандати".

Оказа се обаче, че за момента е готов само генералният план - общата визия до 2050г. , частта с конкретните мерки, които трябва да се изпълнят между 2020 и 2025г., все още не е оформена в доклад.

"Визия за София" - да се отървем от автомобилите с по-скъпа синя зона и затваряне на улици

Синя зона на цената на 3 билета за градския транспорт е една от мерките за развитие на столицата, предложени във "Визия за София", пред...

"На 2 етапа ще се приеме този документ - първата част съдържа дългосрочната част с петте приоритети - компактност, адаптивност, многообразен град, умело привличане на ресурси и включване на гражданите", обяви Фандъкова. Втората част от визията е краткосрочната, там са мерките в периода за периода 2020 - 2025г. Тя все още не е готова и предстои да бъде финализирана и внесена за обсъждане в СОС. В нея ще са описани конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме, тази част е много по-конкретна, обясни кметът.

"Предлагаме СОС да приеме първо дългосрочната част. Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на Общия устройствен план на София“, отбеляза още Йорданка Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че сега действащият ОУП на София в момента е разработен 2003 г. и приет през 2007 г. с решение на МС. Последното му изменение е от 2009 г.

„Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, коментира той и уточни, че конкретните набелязани мерки в плана са набелязани след консултации и срещи с НПО-та.

По думите му от 1989 г. до днес София се е трансформирала от индустриален град, в град, в който е управлявал капитала, а сега вече е град на автомобилите, който трябва да се превърне в град за хората.

Стъпка 2 от Визия за София завърши със събрани данни и междинни анализи на важните за града теми

Приключи Стъпка 2 от работата по създаване на дългосрочна Визия за развитие на София и крайградски територии, в която сформираният в Ст...

Затова е важно да се запази зеленият облик на столицата, в който не придвижването с автомобил, а пеша и с велосипед е приоритет.

"София е зелен град. Ние сме длъжни да запазим това и да го развием. Това е залегнало в целите и в по-голямата част от нашите проекти. На второ място е запазването на богатото културно-историческо наследство, което е силно застрашено. Усилията в тази посока са към запазване на паметниците на културата, които са общински сгради", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Друга стъпка в тази посока е уеднаквяване на визията и създаване на градски стил в столицата.„Това касае създаването на Наредба за градската среда. Това предстои да се случи в следващия месец да го предложим за обществени консултации, за да може да бъде приет от СОС. Това е част от стратегическите документи, които трябва да създадем след приемане на Визия за София. Ще подредим града си чрез система от стандарти, които да дефинират яснота в градското обзавеждане, в настилките, в цветови решения по фасадите. Вече започнахме с уеднаквяването на цветовите решения”, каза арх. Здравков.

Ръководителят на екип „Визия” и ОП „Софпроект - Общ устройствен план” Любомир Георгиев коментира, че са направени изчисления какво и колко ще е населението на столицата до 2050г. и част от мерките им са застъпили тези показатели.

„Ако всичко, което е позволено се застрои в Общия устройствен план, могат да се заселят още 1 млн. души, което обаче ние не го искаме. Това е много силен аргумент да редуцираме параметрите в ОУП”, коментира той и подчерта, че голямата вълна към София вече е утихнала, защото вече има и други конкурентни градове в страната, както и възможността хората да отидат да живеят зад граница.„Не очакваме значително да се промени населението на София, т.е. то ще остане около 1,5 млн. каквото е в момента”, обясни той.

"Визия за София" извади статистика кой как се топли в столицата

Столична община не предоставя достоверни данни относно това с какво се отопляват хората в София. Това заключение прави неправителствена...

Георгиев каза още, че се предвижда промяна в сметосъбирането - като въвеждане на принципа "замърсителят плаща" и поставяне на съдовете за събиране на отпадъци под земята.„Те (бел.ред. промените) предвиждат както поставянето на повече подземни контейнери, така и въвеждане на принципа замърсителят плаща, т.е. хората да плащат не на база кв.м. жилищна площ, а на базата на това колко боклуци изхвърлят. Това значи преформатиране на системата за събиране и въвеждане на много по-разделно събиране. Има такива добри примери, дори в момента в „Надежда”. Три блока сами разделят сами боклуците си. Има малка къщичка, в която стоят контейнерите. Само те имат достъп до тях и е много чисто и подредено”, уточни арх. Георгиев.

Фандъкова заяви, че ще предложи общинското дружество "Софпроект", което работи по изработване на Визията да бъде преименувано на „София план”.„То ще продължи да се занимава с изготвянето на стратегически документи. Екипът му ще трябва да уеднакви и съществуващите стратегии”, заяви тя.

Цялото представяне можете да видите в следващото видео след 14 минута:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Шефът на СОС: Във всеки един момент могат да ме свалят от поста

Транспортът и чистотата - най-голямото перо на СО през февруари (СНИМКА)

Първа стъпка: Промяна в цените на картите за столичния градски транспорт

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...