Въвеждат се правила и за електрическите тротинетки в София (ВИДЕО)

1731
Въвеждат се правила и за електрическите тротинетки в София (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев представи на пресконференция предложенията за въвеждане на правила, ограничения и санкции при използването на електрически тротинетки. Те ще бъдат внесени в СОС като изменения в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община и публикувани за обществени обсъждания.

„София е голям и модерен град и бързото увеличаване на броя на устройства за лична мобилност, по-просто казано тротинетките, е логично и очаквано. Те са важен фактор за намаляване на замърсяването на въздуха, въглеродните емисии и автомобилните задръствания. На територията на СО има вече над 10 000 електрически тротинетки, от които около 2 000 се отдават под наем от 3-ма оператора.

За съжаление, обаче, през последните две години станахме свидетели на инциденти с тротинетки – от самозапалване в резултат на зареждане, през инциденти с пешеходци и автомобили до кадри с хора, които карат с неразумно висока скорост между колите. Има непрекъснати оплаквания и за неправилно паркирани електрически тротинетки. В рамките на две години МВР са регистрирали 1 604 нарушения.

Поради, което се налага да въведем правила. Безопасността на гражданите ни е най-важният приоритет. Знам, това са непопулярни мерки, но ние проучихме опита в други големи градове, обсъждахме ги нееднократно с операторите, които отдават под наем тротинетки и постигнахме съгласие за повечето от ограниченията, които предвиждаме. Ще разчитаме на тях и за прилагането им.“, аргументира се председателят на градския парламент Георгиев.

Още: Георгиев: СОС не обявява война на тротинетките в града

Какво предлагат общинските съветници:

1. Забранява се движението на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони (бул. „Витоша“ между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“; зоната около НТ "Иван Вазов"; ул. "Граф Игнатиев" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. "Алабин"; ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов"; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар); ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски"; ул. „Георг Вашингтон“ от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“; ул. „Съборна“ от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян”; по ул. „Съборна“ от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I”). В посочените по-горе места движението е позволено само чрез бутане. Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки, е да ограничават софтуерно скоростта до 5 km/h в зоните, в които е забранено движението им (посочени по-горе), а във всички останали зони до 25 km/h.

2. Забранява се паркирането по широки градски пространства като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт или входове към метростанции, входове на сгради, рамки на хора с увреждания, освен на посочените за целта места в паркове и на площади, които следва да се определят от Столичната община в едномесечен срок от приемането на Наредбата. Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки е да указват в мобилните приложения допустимите места за паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози. Собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки следва да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.

3. Предвиждат се следните санкции:

- 50 лв. глоба за физическо лице за неправилно паркирана електрическа тротинетка, за движение по пешеходни и други открити градски пространства без бутане, както и за управление на електрическа тротинетка със скорост по-висока от 25 km/h.;

- от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, който не ограничи скоростта на движение на тротинетка до 25 km/h или до 5 km/h в паркове, градини и тротоари за всеки отделен случай;

- от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не указва в приложението допустимите места за паркиране;

- от 300 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не премахне неправилно паркирана тротинетка не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушението. При повторно нарушение глобата е от 500 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София