За какво да гледаме при избора на квартал в София

1555
За какво да гледаме при избора на квартал в София
Снимка: БГНЕС

Първото нещо, за което трябва да решим, след като започнем търсенето на ново жилище, е кварталът, в който искаме да живеем.

В столицата София има огромен избор от квартали, за разлика от по-малките населени места, където този избор се свежда до 2 или 3 опции.

Така пред вас има много квартали, от които да изберете и тук ще се опитаме да ви помогнем, като изброим важното според нас, при вземането на това решение.

Локацията

Това е първото, за което може би ще помислите. Ако нямате личен автомобил, за вас вероятно ще е доста важно новото ви жилище да е максимално близо както до местоработата ви, така и до училището на децата ви.

Локацията определя и не малко други неща, които може да се окажат важни за вас. Ако сте ценители на чистия въздух повече от добро решение за вас ще се окаже апартамент в Бояна.

От друга страна, ако искате все пак чист въздух, но това да не ви отдалечава от градския център, може да изберете имот в близост до парк.

Какъв градски транспорт има на това място

Ако имате кола, то може би смятате, че няма да ви се наложи да ползвате градския транспорт на града. Но имайте предвид, че колата не винаги е добро решение на всяка ваша нужда.

Ако работите е центъра или просто ви се наложи да слезете по работа до там, определено е по-добре да сторите това с метрото или друг наземен транспорт. Така ще си спестите не само дългото пътуване, но и търсенето на място за паркиране.

Когато децата ви станат достатъчно големи ще е повече от добре да имате надежден и бърз транспорт, с който да ходят на училище, както и да извършват други занимания.

Научете повече за наличната инфраструктура и бъдещите планове

Инфраструктурата е особено важна за качеството на живот. Ако изберете нов квартал, който тепърва се изгражда, може да се наложи да почакате години, докато бъдат асфалтирани всички улици и направени тротоари.

От друга страна ако сте собственик на апартамент в Бояна, може да очаквате най-доброто от един стар софийски квартал с добавени всякакви модерни новости.

Ако за вас е важно да имате избор на детски градини и училища, се информирайте дали в желания от вас квартал има такива.

Столицата има огромен недостиг на места в детските заведения и е добра идея да разучите къде реално има шанс да приемат детето ви.

Магазини и други удобства

Това изобщо не е за подценяване. Вероятно имате любими магазини в които обичате да правите седмичния си пазар. И ако това е така е добре те да се намират близо до вас.

Не забравяйте и за малките квартални магазинчета. Дори и да пазарувате всичко нужно наведнъж, няма да как избегнете досадните малки покупки, които се налага да правите всеки ден.

И за това е добре на пешеходно разстояние да имате магазини, които да ви снабдят с всичко нужно.

Възможности за отдих и разходки

Не малко квартали на София могат да се похвалят с непосредствена близост до някой парк, а някои дори се намират в подножието на планината.

Възможността за разходки сред природата са безценна възможност да релаксирате по един активен начин, който да възстанови баланса и върне енергията ви.

Близостта до парк или планината ще ви даде не само тишина и спокойствие, но и много добри условия, на които ще се наслаждавате дълги години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София