1-2-3 за Audi в първата квалификация за „24 часа на Льо Ман“

7579
1-2-3 за Audi в първата квалификация за „24 часа на Льо Ман“
Снощи се проведе първата от трите квалификационни сесии за 24-часовата надпревара, която бе оглавена от най-бързото време на Лоик Дювал с Audi R18 с №2.

Вчера и снощи се проведоха първата тренировка, а след това и първата квалификация за „24 часа на Льо Ман“. Изходът от двете сесии бе един и същ: най-бързо време записа Лоик Дювал; и двете сесии бяха прекъснати преждевременно заради много тежка катастрофа, но и в двата случая без последствия за пилотите.

Квалификацията започна с Лоик Дювал, който седна пръв в болида R18 с №2. Още с първата си обиколка той зададе темпото, а малко по-късно записа и най-бързото време в квалификацията – 3:22,349 мин., което не бе по силите на другите два болида на Audi. Интересното е, че Лоик е с най-малък опит в състезанията за издръжливост, но определено демонстрира най-висока скорост от деветимата пилоти на Audi. Лоик записа и най-бързото време в свободната тренировка, предхождаща квалификацията.

Alpine се завръща в Льо Ман 35 години след триумфа си

Преди 35 години, на 11 юни 1978 г., Жан-Пиер Жасо и Дидие Пирони финишират със своя Renault Alpine A442B първи в „24 часа на Льо ...

За пореден път Audi изглеждат като доминиращата сила, след като Марк Жене, а след него и Андре Лотерер, наредиха своите болиди с №3 и №1 на втора и трета позиция в класирането.

Разбира се, не е възможно да се правят абсолютни никакви изводи от представянето в две 2-часови сесии в сряда. Днес предстоят другите две квалификации, след което на база усреднени времена от трите сесии ще определят подреждането за старта на състезанието в събота. Не може обаче да се пренебрегне фактът, че Audi са невероятно по-бързи от основния си конкурент Toyota. Разликата между най-бързото време и четвъртото време на Toyota с №2 на Вурц/Лапиер/Накаджима, е цели 4,327 секунди. Същата беше и в първата тренировка. Но още по-обезпокояващо, че тази година може би няма да има конкуренция между два отбора за победата, а между трите болида на Audi. Това ми опасение затвърждава втората Toyota TS030 HYBRID, която успя да завърти само 10 обиколки, преди Себастиан Буеми да загуби мощност и да спре на „Арнаж“.

Квалификационната сесия бе спряна 55 минути преди изтичане на двата часа. Очакваният лидер в клас LMP2 – Пиер Тирие с TDS ORECA-Nissan, се разби в бариерата на втория шикан на правата „Мулсан“. Тирие излезе без наранявания, но болидът му разкъса предпазната стена. Маршалите не успяха да я поправят за 40 минути, което ги принуди да прекъснат квалификацията.

Най-бързо време в LMP2 (където ще има сериозна битка за победата в класа) даде Майк Конуей, който изведе своя отбор G-Drive/Delta-ADR на първо място с време 3:39,535 мин.

Aston Martin стартира най-амбициозната си спортна програма

Шефовете на Aston Martin решиха да отпразнуват 100-годишния юбилей на марката с „най-амбициозната ни спортна програма до момента&...

Най-голямата битка и най-сгъстеното подреждане имаме в клас GTE Pro. В по-малко от секунда се подредиха цели 7 автомобила, което е невероятно. Такава разлика виждаме във Ф1 на 4-5-километрова писта, а „Ла Сарт“ е дълга над 13 км.

Aston Martin и Prodrive оглавиха подреждането в класа. Фредерик Маковиецки изведе своя Vantage с №99 на първо място, следван плътно от №51 AF Corse Ferrari 458 на Бруни/Малучели/Фисикела. Очакваната доминация на Aston Martin се потвърди от третото и четвърто място на автомобилите с номера 97 и 98, в чийто кокпити седят съответно Дъмбрек/Муке/Търнър и Оберлан/Лана/Лами.

Aston Martin записа най-добро време и в клас GTE Am, където триото Нияярд/Полсен/Симонсен изпревариха №88 Proton Porsche 911.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com