Шампионът Федерер каза довиждане на "Уимбълдън" още във втори кръг

8878
Шампионът Федерер каза довиждане на "Уимбълдън" още във втори кръг

6:7 (5), 7:6 (5), 7:5, 7:6 (5) - 116-ият в световната ранглиста при мъжете Серхий Стаховски никога няма да забрави вечерта на 26 юни, когато още във втори кръг взе скалпа на действащия шампион и седемкратен победител на „Уимбълдън” Роджър Федерер, хвърляйки истинска атомна бомба в Лондон и в света на тениса. Това беше и първата победа на украинеца над играч от топ 10 на света - досега балансът му беше 20 загуби от 20 изиграни мача срещу тенис елита.

Още в първия сет си пролича, че мачът ще е ужасно труден за Федерер. Маестрото така и не намираше ретура си в решителните моменти и трябваше да мине през тайбрек, в който взе успеха със 7:5 точки. Стаховски обаче не се стресна и на свой ред взе втория сет по идентичен начин, като залагаше на изпитана тактика – максимално много сервиси на бекхенд на Федерер.

Шарапова също стегна куфарите, Азаренка и Вожнячки ще ѝ правят компания

Поставената под номер 3 и трета в света Мария Шарапова стана поредната голяма жертва на тазгодишния "Уимбълдън". Приятелката на Григор ...

Всъщност до 5:5 гейма в третия сет швейцарецът имаше само четири шанса за пробив, а украинецът – три, но нито единият не успя да пробие. Точно тогава обаче Стаховски взе подаването на Федерер, след като швейцарецът направи три непредизвикани грешки и при 30:40 взе грешно тактическо решение, сервирайки на форхенда на противника, което позволи на Стаховски да влезе агресивно в разиграването и да принуди Федерер да сбърка бекхенда.

Показателно за лошата игра на Роджър обаче беше, че той започна все по-често да пропуска и форхенда си – при това от позиции, при които не беше затруднен, а търсеше повече, отколкото е необходимо. И още в началото на четвъртия сет Федерер отново беше развенчан – точка за пробив при 1:1 гейма, Федерер излезе добре на мрежата, но скованата му ръка не му позволи да направи хубаво воле и Стаховски нанесе силен минаващ удар от форхенд, който щвейцарецът логично не успя да контролира на мрежата – пробив за 2:1 гейма.

Още в следващия гейм Федерер стигна до две точки за връщане на пробива след добра игра от основна линия и тогава извърши истинско престъпление – и при двата шанса игра на втори сервис на украинеца, и при двата обаче сбърка – първо не посмя да търси ъгъл от бекхенд при излязал на мрежата противник, а после от трудна позиция потърси форхенд по правата от трудна позиция, вместо да задържи топката в игра и да изчака по-удобен момент.

При 3:2 за украинеца в четвъртия сет Федерер най-после стигна до пробив – първо направи 30:40 след марков удар от бекхенд по правата от движение, а после Стаховски опита да атакува на точката за пробив при една по-бавна и подсечена топка и я прати в мрежата.

Куп отказали се на "Уимбълдън", включително палачът на Рафаел Надал

Поставената под номер две в основната схема Виктория Азаренка и Стив Дарси, който отстрани Рафаел Надал в първи кръг на "Уимбълдън", с...

При 6:5 гейма Федерер стигна до сетбол на сервис на Стаховски, но украинецът майсторски игра на мрежата и вкара сета в тайбрек – трети в мача. И първият минипробив дойде при 2:1 за украинеца, след страхотно подлагане на ракетата и мълниеносен бекхенд по правата. При 6:4 украинецът беше париран на собствен сервис, но при втория мачбол нервите на Федерер не издържаха и от лесна позиция прати топката на метър в аут от бекхенд – поредната сензация на тазгодишния „Уимбълдън” беше факт.

Впечатление направи, че в ключови моменти - при пробива в третия сет за Стаховски и на втория мачбол, Федерер инатливо сервира на форхенд на украинеца, а не на бекхенд. В последната точка в мача швейцарецът очакваше, че Стаховски ще сбърка стига само да вкара първи сервис - първият сервис влезе, но украинецът си направи форхенд ретура и в крайна сметка швейцарецът се проби от равностойната позиция при позиционното надлъгване.

Освен всичко друго, днес Стаховски сложи край и на друга уникална серия на Федерер - 36 поредни четвъртфинала на турнири от Големия шлем за швейцареца. И по ирония на съдбата това стана на любимия му турнир - "Уимбълдън". Загубата означава, че Федерер ще загуби третото място в световната ранглиста, а колко точно ще падне в ранкинга ще се разбере след края на турнира - вероятно ще отиде под номер 5 в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com