1 млн. лв. от държавата за нов музей на розата

8493
1 млн. лв. от държавата за нов музей на розата
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 111-я празник на розата, чиято кулминация е в неделя, една добра новина развълнува казанлъчани. Новият музей на розата ще бъде изграден с подкрепата на държавата.

Строителството и оборудването му ще бъдат финансирани от държавния бюджет, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова след завчерашната си среща с министъра на финансите Петър Чобанов.

Утре се открива Празникът на Казанлък

С Водосвет за благоденствие и церемония по издигане на националния флаг на 6 юни се открива Празникът на Казанлък. Той е своеобразна ку...

Финансист №1 е поел ангажимент да бъдат осигурени 1 млн. лева за строителството на сградата в парк „Розариум" от реализирани икономии по публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Както е известно, нито един проект на община не бе одобрен от кабинета. За довършване на музея и неговото оборудване щели да бъдат планирани други 1 млн. лева в държавния бюджет за 2015 г.

Общината вече имала разработен проект с автор арх. Ивелин Недялков и задвижена процедура за избор на изпълнител. Единственият жив музей на царицата на цветята в света ще представя на туристите и гостите на града оригинално и атрактивно розопроизводството като поминък. Той ще разполага с автентична дестилерия за розово масло, в която всеки един посетител ще може да види как се получава скъпоценния елексир. В малките работилнички пък всеки ще може да си изработи сам сувенир на основата на розата. В специална „стая на ароматите" ще могат да се дегустират традиционната гюловица, розов ликьор и розово сладко.

Музеят ще стопанисва и мини розова градина с различни сортове рози, която ще обгражда от всички страни и на различни нива сградата. Ще разполага още и с експоцентър за прожекции и беседи, съвременни фондохранилаща за ценните експонати, предаде КРОСС.

За малките посетители е предвиден кът с интерактивни занимания. Панорамно кафе на покрива на новата сграда и кафе с лятна градина са част от визията на бъдещия музей на розата.

Долината на розите и тракийските царе разширява обхвата си

Долината на розите и тракийските царе разширява обхвата си като туристическа дистинация. Това показава съвместния проект на общините Ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com