X
 
 

Десислава Танева: Поскъпването на свинското бе очаквано

1708 0
Десислава Танева: Поскъпването на свинското бе очаквано
Снимка: БГНЕС
Като нормална реакция на всичко, което се случва в Европа и в света, и най-вече щетите от африканската чума по свинете (АЧС) в Азия, обясни повишаването на цената свинското месо в магазините в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева. Тя смята, че най-вероятно на европейско ниво ще се обсъди какви мерки да  ще се предприемат. 

"Истината е обаче, че продължава разпространението на болестта и щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите животни и безспорно нараства потреблението, което доведе до завишените цени. Интересно е да отбележим, че и интересът да се произвежда свинско в тази ситуация, също е висок”, коментира още тя.

Според Десислава Танева държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки

Държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г. Това каза министърът на ...

В България около 130 хиляди домашни свине бяха засегнати от АЧС през тази година. Последните огнища на болестта са открити през август и няма нови засегнати големи свинекомплекси.

Продължава изпълнението на Плана за справяне със заболяването. Депопулират се дивите прасета като основен източник на разпространение на заболяването. Всеки ловен уикенд се отчитат около 2 хиляди диви животни, от които се вземат проби. От тях положителните са между 2 и 8 на седмица. Планът за справяне с АЧС се изпълнява между 25 и 30 на сто, отчете министърът.

В Стара Загора тя присъства на тържественото връчване на дипломите на абсолвентите от Аграрния факултет на Тракийския университет. 

Actualno.com

Етикети: