X
 
 

Държавата да изкупи прасетата от стопаните на пазарни цени искат червени депутати 

1496 0
photo of Държавата да изкупи прасетата от стопаните на пазарни цени искат червени депутати 
Снимка: Актуално
За изкупуване на животните от частните стопанства на пазарни цени заради кризата с африканската чума по свинете (АЧС) на стояха на пресконференция днес народните представители от БСП Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. Според Стойнев за изкупуването на около 100 хиляди животни, регистрирани и нерегистрирани, на частни стопани ще са нужни около 16 милиона лева. Предвид обявения излишък в бюджета пари за осъществяването на подобна компенсация има, категоричен е той.

Според старозагорските червени депутати борбата със заразното заболяване е закъсняла. Стойнев обясни, че за овладяване на кризата с АЧС управляващите не предприемат никакви конкретни решения. Той изрази притеснението си и, че в страната има само два екарисажа - в Шумен и във Варна. 

Георги Гьоков пък обясни, че кризата с болестта води след себе си и социални проблеми. Единият е увеличаване на безработицата в животновъдството, а другият - повишаване цената на свинското месо за населението. А най-сериозният проблем е, ако тези два станат реален факт, правителството ще предприеме ли мерки за тяхното решаване. 

Според депутатите Стойнев и Гьоков, ако не се предприемат действия за овладяването на кризата с АЧС, ситуацията с насъбралия се гняв у хората и започналите в някои региони протести срещу унищожаването на животните в частните стопанства, ще ескалира още. 

Двамата депутати настояват и за спешното приемане на закон за съсловните организации. В това им искане ги подкрепи и д-р Трайко Алчев, председател на областния ветеринарен съюз, който взе участие в пресконференцията. Той обясни, че практикуващите и работещите на терен около 200 ветеринарни лекари в областта настояват да се възстанови сключването на Годишен рамков договор между земеделския министър и Националния ветеринарен съюз, за да се гарантира спокойната работа на ветеринарните специалисти. Той обяви, че са сериозни притесненията в бранша за намаляващия дял на животновъдството в селскостопанските дейности и на хората, които се занимават с животновъдство, както и от непрекъснатото намаляване на броя на животните в страната. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално