Ето в кои сфери ще си сътрудничат Стара Загора и Тараклия

2938
Ето в кои сфери ще си сътрудничат Стара Загора и Тараклия
Снимка: Община Стара Загора

Зам.-кметовете на община Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева, както и секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, посрещнаха днес представители на Тараклийския район в Република Молдова. Делегацията, включваща заместник председателя на Районния съвет на Тараклия - Александър Боримечков, ректора на Държавен университет „Григорий Цамблак“ – доц. д-р Мария Паслар, ръководителя на отдел „Управление на образование, култура и туризъм“ към Районния съвет – Лилия Сарсаман. Поканата за посещението на делегацията е на Стопански факултет към Тракийски университет, който ще си сътрудничи с молдовското висше учебно заведение в различни направления. В срещата, провела се в Община Стара Загора, се включиха деканът на факултета доц. д-р Блага Стойкова, заместник-деканът по научната и международната дейност доц. д-р Димитрина Стоянчева и заместник-деканът по научната дейност доц. д-р Николай Пенев.

„Ще се радваме да обменяме опит в различни сфери със Старозагорска област. Вярвам, че имаме какво да научим едни от други. В момента си съдействаме с община Русе за изграждане на паметник на Васил Левски в Тараклия. Предвиждаме да е до Младежкия център, който също ще носи името на Дякона и ще отвори врати на 22 септември. Проектът за изграждането му бе спечелен чрез Посолството на Република България в Република Молдова. Целта ни е да дадем възможност на младежите ни да се развиват и надграждат своите умения. Това ще е първият такъв център за нашия район“, посочи Александър Боримечков. По време на срещата бе обсъдена и помощ при изработването на различни европейски проекти, тъй като Молдова тепърва очаква членство в ЕС.

„Имате покана да посетите с експерти и млади хора нашия Международен младежки център, който има изключително богата програма от инициативи. Той е носител на Знак за качество на Съвета на Европа (СЕ) за следващите пет години. Центърът е първият негов носител в България. Обмяната на опит ще ви даде добри идеи, които да приложите. Изключително ползотворно ни е сътрудничеството с Тракийски университет, защото за нас е важно да вървим в една посока“, обърна се към гостите Надежда Чакърова.

„Стара Загора е изключително красив град – определихме го като културна столица. Ще се радваме да бъдем част от вашите мероприятия, както и вие от нашите. Не само в сферата на културата, но и на образованието“, подчерта Лилия Сарсаман. Тя допълни, че 2023 година в Тараклия ще бъде с акцент върху младите хора и развиване на техния потенциал.

„Разбира се, че ще ви съдействаме с контакти, информация, експертност. Културният живот в нашия град е интензивен, особено в топлите месеци имаме богата палитра от събития. Ако имате желание и възможност, традиционно в края на август реализираме пъстрия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, в който може с вашия ансамбъл „Родолюбие“ да се включите“, отправи покана Милена Желева.

Представителите на Тараклийския район споделиха, че предстои в Габрово да се реализират Дни на бесарабската култура, като това би било подходящо да се случи и в Стара Загора, посочиха гостите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора