Евакуирани хора, наводнени къщи и дворове в Старозагорско след снощните валежи

6164
Евакуирани хора, наводнени къщи и дворове в Старозагорско след снощните валежи
Снимка: БГНЕС

Над 60 сигнала за отводняване на къщи и дворове и отстраняване на паднали дървета и клони са получени вчера в област Стара Загора между 17 и 23 часа. След поройния дъжд и ураганния вятър, които причиниха щети в областния град в петък, вчера дъждовете се изсипаха с по-голяма сила в останалите части от областта.

Най-много валежи са паднали в община Опан близо 80 литра на квадратен метър. Пожарникари са евакуирали майка и две деца от залята къща в с. Бяло поле. Има наводнени дворове и къщи и в Опан и Тракия. Екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РД ПБЗН) в Казанлък са участвали в евакуацията на хора в село Средногорово, където придошлите води на река Гюрлийска са заели дворове и сгради. Ромският квартал в град Николаево е най-сериозно пострадалото място в общината, но няма пострадали и бедстващи хора.

Мълния унищожи къща в Казанлък (СНИМКИ)

Мълния запали къща в Казанлък. Възрастните хора са успели да се спасят от стихията, но къщата е унищожена. Сега хората търсят помощ за ...

Няма населени места без електричество с изключение на старозагорското село Калояновец. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняването на аварията. Екипи на РД ПБЗН са отводнявали пътища между Стара и Нова Загора и между някои по малки селища в община Стара Загора. Евакуирани са хората от закъсал автобус, пътуващ към с. Горно Ботево, отводнявани са жилищни сгради в Стара Загора и Християново. Разчистени са паднали дървета от пътя към Горно Ботев и към селата Яворово и  Ракитница, които са печели на преминаването на автомобили.

Обстановката в област Стара Загора се нормализира, понижават се нивата на подпочвените води и в речните корита, най-вече в община Казанлък, където има най-големи тревоги да не прелет. Реките и водоемите се наблюдават денонощно и няма опасност за преливането им.

В РД ПБЗН снощи е сформиран щаб за координация и управление на спасителните и аварийни дейности, който се ръководи от директора Стоян Колев, и е поддържана връзка между всички структури, отговарящи за сигурността на територията на Старозагорска област. Приоритетно са обработвани сигналите за бедстващи хора и евакуацията им. Ситуацията в областта се нормализира, но заради очакваните валежи през седмицата ще продължат 24-часовите дежурства на спасителните екипи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com