Гражданите влизат в "Бедечка", екопатрул ще обикаля парка

1301
Гражданите влизат в "Бедечка", екопатрул ще обикаля парка
Снимка: бгнес

Граждански екопатрул ще обходи в събота - 18 юни, парка "Бедечка" в Стара Загора. Сборният пункт е при Стария чинар в 18:00 часа.

Целта е да се установи какво се случва с дърветата в застрашената от застрояване зелена площ. Поканата идва от гражданската инициатива "Запазете Бедечка", а идеята е на местния вестник "Старозагорски новини".

Наскоро е установено, че дървета в парка са били умишлено продупчени и в дупките налята нафта, за да бъдат изсушени и след това отсечени. Общината се закани да наложи глоби на нарушителите.

Защитниците на парка обаче искат да установят дали пораженията са само по шест дървета или са много повече, пише Mediapool.bg.

Казусът "Бедечка" се мести в Народното събрание

На 26 май в София от 16.30 часа в зала 356 в сградата на Народното събрание, ще започне обществена дискусия, на която ще бъдат обсъдени...

Още при изготвянето на паспортизацията на дърветата преди години специалистите съобщиха за няколко умишлено унищожени дървета.

Защитниците на парка призовават: "Нека заедно направим вечерна разходка, за да огледаме всички паспортизирани дървета. Нуждаем се от вашата помощ - те са над 1500! По време на разходката ще можете да научите и какво се случва със спасението на парка".

Междувременно общината в Стара Загора търси варианти за решение на казуса.

Според защитниците на "Бедечка" е необходимо да се направи промяна на общия устройствен план на града, за да падне планът за застрояване на парка.

Преди дни от "Запазете Бедечка" разпространиха съпоставяне на паспортизацията на растителността върху плана за застрояване (ПУП), след като администрацията така и не показа съответните документи в регламентирания срок.

60 хил. глоби са наложени за собственици на имоти в кв. „Бедечка“ за увреждане на дървета

В резултат на извършена проверка от контролните органи на Община Стара Загора безспорно е доказано наличието на умишлени действия по ув...

От документите става ясно, че много от ценните дървета попадат в частни парцели, а друга голяма част явно ще трябва да бъдат премахнати заради прокарването на улици.

Главният архитект на Иван Кирчев не се ангажира с прогноза дали и колко дървета ще бъдат изсечени. Изказването му пред bTV неотдавна дойде на фона на обещанията на общинари, че дърветата ще бъдат изцяло запазени.

Големият проблем не е само, че ще изчезват дървета. Проблемът е, че като цяло паркът "Бедечка" престава да бъде публична зелена площ - с храсти, затревени терени, алеи и свободни пространства, казват защитниците му.

Решението трябва да бъде взето от Общинския съвет на Стара Загора, в който мнозинството съветници са от управляващата партия ГЕРБ.

През 2013 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров, също от ГЕРБ, внесе предложение за запазване на парка, но съпартийците му масово гласуваха "въздържал се", с активната подкрепа на съветниците от БСП. Част от тях се оказа, че имат имоти в парка.

В Стара Загора комисия ще разследва унищожени дървета в кв. "Бедечка"

Специална комисия, създадена със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, ще изяснява сигнали с публикации и снимки в социалните...

И докато общинарите се страхуват да вземат решение, неформалната група "Запазете Бедечка" излезе с предложение за превръщането на заплашения от застрояване парк в приключенски.

Това може да стане чрез публично-частно партньорство и по този начин няма да се налага изкупуването на частните терени от община Стара Загора. Нещо повече – инвеститорите могат да ползват европейско финансиране.

Actualno.com припомня, че наскоро Община Стара Загора обяви, че смята за най-разумно да организира местен референдум, за да кажат старозагорци дали са готови да плащат по-високи данъци, за да платят над 30 милиона лева и така да бъде запазен изцяло днешният парк "Бедечка" в източния край на града.

Това обяви в средата на април тази година кметът Живко Тодоров. За да има допитване, първо трябва да бъдат събрани 15 000 подписа с такова искане, писа тогава "24 часа". Проблемът, който в Стара Загора зрее от години, е в това, че съдът върна на бивши собственици и техни наследници наследствените им земи, които някога са били зеленчукови градини, а днес попадат в чертите на квартал "Бедечка", където е и паркът.

За да бъде запазен той в неговата цялост и уникалната растителност там, както настояват екологични организации и отделни граждани, на собствениците на 305 дка земя трябва в рамките на 15 години да бъде изплатено обезщетение от общинската хазна в размер на повече от 30 милиона лева, поясни Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com