Казанлък се готви за Чудомировите празници

3967
Казанлък се готви за Чудомировите празници
Снимка: ЛХМ "Чудомир"

27-ите Чудомирови празници в Казанлък тази година са посветени на 130-годишнината от рождението на уникалния творец Димитър Чорбаджийски - Чудомир, и на 125 години от рождението на неговата съпруга - художничката Мара Чорбаджийска. По традиция празниците се откриват на рождения ден на Чудомир - 25 март, и завършват в деня на шегата - 1 април.

През настоящата година организаторите от Литературна-художествения музей (ЛХМ) "Чудомир" и едноименната фондация "Чудомир" са подготвили за тази една седмица 31 събития и 6 изнесени изложби. 

Пет театъра, сред които и общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък, ще се състезават със спектакли по творби на прочутия казанлъчанинв 19-ото издание на "Комедиен хит на сезона". 

По време на празниците ще бъдат предсатвени 5 книги за възрастни и 2 за деца. Сред тях е и книгата на телевизионния водещ Светослав Иванов „Чудовища и будители“. С книгата си „Дневници и делници“ в Града на розите ще гостува и любимата на българите актриса Татяна Лолова. Филм и книга за големия български актьор Наум Шопов, роден в Стара Загора, ще представи Георги Тошев. С книгата си „Псевдоним вирус окраска диверсия" пристига и журналистката Юлия Пискулийска, а за премиерата в Казанлък се очаква проф. Радка Аргирова, водещ български учен в областта на вирусологията. Петата книга за възрастни е „Известни двойки в изкуството“ на Веселина Паскова. Артистът Ненчо Балабанов ще представи книгата си „Фокуси“, а Мариела Костадинова - „Червените мишки“ ще направят премиери на творбите си за децата. 

По време на празниците в Казанлък ще бъдат представени шест изложби в Казанлък, две детски, а изнесени изложби в София, Пазарджик, Кърджали и Шабла вече показват творчеството на Чудомир.

Програмата включва и традиционните детски конкурси „Малките нашенци“, "Присмехулници“ и „Чудонемирчета“. За четвърта поредна година таланти от Града на розите ще съберат в училището за карикатура създателите му - карикатуристите Дечко Николов и Николай Фитков. 

Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн" Акад. Дечко Узунов" организира за празниците научна конференция „Нашенци - век по-късно, все така живи“, творчески ателиета, арт инсталация на възпитаниците си. За казанлъчани и гостите на града на Чудомирови празници 2020 ще има и още интересни събития. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора