Кметът на Казанлък: Долината на тракийските царе ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина

2379
Кметът на Казанлък: Долината на тракийските царе ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина
Снимка: Община Казанлък

Кметът Галина Стоянова приветства гостите на официалното откриване на 16-те Празници в долината на тракийските царе в парк „Тюлбе“, „на уникалната сцена, до паметника на ЮНЕСКО – Казанлъшката гробница“. Тя отбеляза, че централно място на събитията в следващите дни ще бъде язовир „Копринка“, „до уникалния град на траките – Севтополис“ и анонсира трите спектакъла на Старозагорската опера. Кметът на Казанлък обяви премиерата тази вечер на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ с „Мистериите на траките – Орфей“ и благодари на ръководителите на културните институти, които организират събитията. „Специални благодарности към онези, които пазят тракийското наследство, пазят го и го представят за жителите и гостите на града по уникален начин – директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и неговият екип и отбеляза важното им участие в изпълнението на мащабния проект „Светът на траките“.

„Сред нас са и двама мъже, служители на РПУ Казанлък с изключителен принос за обогатяване на нашето културно-историческо наследство.“, посочи Галина Стоянова. Тя разказа за професионалните действия на Пламен Станев Фитков и Галин Дойчинов Пашалов от Районно управление - Казанлък през 2017 година, благодарение на които важни находки бяха заловени. Последвалата идентификация показа, че се касае за ценни експонати. След продължила години съдебна процедура ценните предмети бяха отнети в полза на държавата. По описания нормативен ред артефактите преминаха всички законови процедури и в последствие бяха вписани във фондовото богатство на Историческия музей в града. „В знак на признателност за изпълнение на професионалните си задължения“ двамата казанлъшки полицаи бяха удостоени с благодарствени грамоти и парични награди.

Богата програма на откриването на празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък

Официалното откриване на празниците в Долината на тракийските царе е днес на откритата сцена до Казанлъшката тракийска гробница в парка...

На гостите на празничните дни, посветени на древната тракийска култура Кметът на Казанлък пожела: „Наслаждавайте се на Празниците! Намерете своето нещо, което ще отнесете в града си от тук, за да усетите колко красива е тази долина – тя ухае не само на рози, но и на много култура, сърдечност, дух и светлина!“.

Тази година наградата на името на „Професор Александър Фол“ за изследване и голям принос в популяризирането на тракийската култура е присъдена на професора по стара история към СУ „Свети Климент Охридски“ д-р Петър Делев. Заради пандемичната обстановка и карантиниране отличеният учен нямаше възможност да присъства лично и по негово желание отличието прие директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Той благодари за признанието от името на проф.Делев: „Проф. Александър Фол е един от моите учители в науката за древността! За мен тази награда е висока чест!“, сподели отличеният проф. Петър Делев. Ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол е учредена преди шестнайсет години, по предложение на Исторически музей "Искра" с решение на Общински съвет. Наградата се присъжда за проучване и популяризиране на тракийското наследство на Казанлъшката долина и като цяло в България. Първият носител на приза на проф. Фол е проф. Георги Китов през 2006 г. През годините с него са удостоявани утвърдени български учени, с голям принос в изучаването и съхраняването на древната тракийска цивилизация.

Сред официалните гости на вечерта бяха делегация от Община Дидимотика, водена от Кмет на Община Дидимотика Ромилос Хаджигианоглу, бивши и настоящи народни представители, представители на ръководствата на съседни общини, на обществени институции и културни институти. Сред официалните лица бяха и носители на наградата на името на професор Александър Фол в минали години – проф. Валерия Фол, почетни и вписани граждани на град Казанлък, бивши кметове на Община Казанлък, представители на държавни институции и културни институти, общински съветници, кметове на кметства, приятели и гости на Казанлък.

Публиката за първи път съпреживя спектакъла на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ „Мистериите на траките – Орфей“ – интерпретации върху легендите, ритуалите на Тракийските прародители на Долината, завещали ни космически кодове за разгадаване.

Казанлък почете подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и славните четници

Със свеждане на глава пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници започна официалното честване за отбелязване на 15...

Честити 16-и Празници в Долината на тракийските царе!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com