Кметът на Казанлък уважи премиерата на "Седем седмици в Париж"

1535
Кметът на Казанлък уважи премиерата на "Седем седмици в Париж"
Снимка: Община Казанлък

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова бе сред гостите на официалното откриване на изложбата на Мариела Гемишева, в партньорство с Ивана Кълвачева, тази вечер „Седем седмици в Париж“ в залата на къщата – музей на Ненко Балкански.  

7-те лични авторски споделяния, под формата на колажи на известния дизайнер – експериментатор представи д-р Пламен Петров, новият директор на Художествена галерия – Казанлък: „Един продукт, част от Програмата „Дилаози“, в който ще се опитаме с различни съвременни артисти и екипа на галерията да търсим различни разговори, връзки и асоциации с фонда на Художествена галерия – Казанлък и съвременното изкуство.“, въведе публиката към експозицията новият директор на Художествената галерия изкуствоведът и д-р по история Пламен Петров. „За нас е чест, че тази платформа стартира с проекта на Мариела Гемишева. Един проект, който при първия ни разговор тя назова „Седем седмици в Париж“. Той ги определи като „пресечна точка“ с изкуството на Ненко Балкански, който 1939-1940 година, заедно с редица други български художници, по голяма инициатива тогава на Министерство на просветата шества до френската столица и Франция. „Столица, която никого не оставя равнодушен и всеки в спомените си ще открие онази, малко мрачна история на Париж... „Тази мрачна природа е отразена в техните произведения. В натюрмортите („мъртва природа“) на Ненко Балкански той рядко се вглежда в общия силует на града. Дори, когато го прави чрез натюрмортите.“, посочи д-р Петров. „Вижте как 80 години по-късно един друг художник, по-известен в арт средите като едно „невъзпитано момиче“ от Казанлък, което прави оригинални модни решения, тя е някак единствена на тази сцена, съчетавайки погледа към модата и този на съвременния артист, амалгама, която по нашите географски ширини не мога да посоча друго име... Това „момиче“, 80 години по-късно, без никакъв режисиран жест, нейният поглед пресича погледа на Ненко Балкански.“, каза Пламен Петров и разкри друга творческа среща в съдбите на двамата творци. „Поглед, който е белязан не само през Казанлък, а и в София, защото, когато след завършване на Академията се прибира в родния Казанлък, за да преподава, а сетне се връща в София, се установява на улицата „Иван Асен Втори“ – улицата, по която Мариела всеки ден минава, същото място. Тези пресечни точки са очертани много невидимо и претенциозно в пространството на галерията.“, отбеляза новият директор на Художествената галерия естествено срещнатите творчески гледни точки.  

Авторът, известната с оригинални и впечатляващи експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса казанлъчанка Мариела Гемишева сподели: „От Париж се прибрах в състояние на супер самотност, но това те прави още по-смел.“. Тя благодари за специалното място, на което е попаднала. „Това, което направихме с екипа на Художествена галерия – Казанлък за мен е изключително елегантно! Една тежка емоция, с която се върнах от Париж попадна на изключително специално и елегантно място тук.“, разкри Мариела Гемишева. „За мен е огромна чест точно тук да се сблъскам с класическа съвременна живопис, не само в роден Казанлък, а на това специално място - къщата-музей на Ненко Балкански!“. Популярният моден дизайнер даде сериозна заявка към публиката в Казанлък за срещи със съвременното изкуство: „Мисля, че това, с което разполага Община Казанлък и Галерията все по-често ще се среща със съвременно изкуство, защото Казанлък е изключително място за това и въобще за много повече преживявания!“. 

Експозицията може да бъде видяна от днес до 7 ноември 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com