Живко Тодоров: Нашата работа е да правим Стара Загора по-добро място за живеене и бизнес

3356
Живко Тодоров: Нашата работа е да правим Стара Загора по-добро място за живеене и бизнес
Снимка: Община Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи публичен отчет на третата година от третия си мандат в залата на Културен център „Стара Загора“. В срещата-разговор се включиха още заместник-кметовете на общината Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Милена Желева, както и секретарят на администрацията Делян Иванов. В залата бяха още представители на различни местни и държавни институции, бизнес и граждански организации и медии.

„Този мандат не е никак лесен, казвал съм го много пъти. Съпътстваха работата ни редица предизвикателства – COVID кризата се отрази както на хората и бизнеса, така и на възприятията на всеки един от нас за живота и градовете ни. Правя тази ретроспекция, защото всички фактори влияят пряко върху работата ни. Общината се лиши от сериозни приходи, защото много бизнеси бяха пред затруднения, някои преустановиха работа. Администрацията направи редица отстъпки пред малкия и средния бизнес, за да оцелеят те през това време, но е за сметка на приходите, които влизат в общинския бюджет. Казвам го, за да бъде ясно как се изразходват средствата, с които оперира администрацията“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. От думите му стана ясно още, че не само COVID кризата е била единственото предизвикателство пред местната власт, „Инфлационната криза, породена от войната в Украйна, заради предварителните действия на агресора - цената на енергоносителите рязко се повиши. Всичко това, наред със скока и в минималната работна заплата, ни постави в положение на намаляващи приходи при нарастващи разходи“.

„Сериозен наш успех бе, че въпреки всичко, завършихме проектите без допълнителни анекси и без да даваме повече пари на фирмите. Работихме целенасочено с екипа на Общината и реализирахме започнатото“, подчерта той. Кметът допълни, че не липсват и фирми, които не са изпълнили предварителните ангажименти и посочи за пример бавенето при асфалтирането на улици в града през последната година. „Защо не се спазват сроковете, често ме питат, а отговорът е ясен – изпълнителите на тези договори се отказват от обектите, заради инфлацията. Направена бе нова процедура и през следващите месеци ще наваксаме, допълни той. „Един отчет трябва да е обективен, да не звучи като оправдание, нито като хвалебствие“, подчерта Тодоров.

„Вече 11-та година поддържаме ниски данъци и такси за бизнеса. Финансовата политика на Общината е да харчи толкова, колкото има, за да не натоварваме гражданите с по-високи отговорности“, отчете кметът. „Нашата работа е заедно да вървим и работим за Стара Загора, да бъде тя все по-добро място за живеене и бизнес“, допълни Тодоров.

В посока на привличането на инвестиции към Стара Загора, Живко Тодоров поздрави за добрата работа екипа на Индустриална зона „Загоре“. „На практика има само три свободни терена в зоната, а инвестициите в нея са за 150 млн. лв., със съпътстващи нови работни места около 1500“, каза той и определи като важен момент в развитието на града приемането на нов Общ устройствен план на Стара Загора. „Той дава възможност за развитие на бизнеса и е поредна крачка в посока удовлетворяване на нуждите на инвеститорите“, уточни Тодоров.

Кметът коментира и темата с извършвания мащабен проект за смяна на водоснабдителната и канализационната мрежа в града, изпълняван от държавното дружество „ВиК – Стара Загора“. „Наясно сме с негативите, които носят дейностите. Този проект трябва да бъде изпълнен, защото старозагорци трябва да имат възможност да пият по-чиста вода, да не се разкопава често за аварии. След приключване на строително-монтажните работи ще бъдат изцяло преасфалтирани няколко улици от Общината“, посочи той.

В презентацията си кметът представи основните акценти от работата през последната година от страна на администрацията. Уточненият план на бюджета на Община Стара Загора към 31 октомври 2022 година е в размер на 229 140 хиляди лева. Общината очаква да получи през 2022 година безвъзмездна финансова помощ по Оперативни програми на Европейския съюз за реализиране на проекти средства в размер на 4 885 хиляди лева. Общата сума на приходите по бюджета към 31 октомври възлиза на 197 133 хиляди лева, което представлява 86.03 % от планираните за годината приходи. Събраните собствени приходи/данъчни и неданъчни/ по бюджета на общината възлизат на 46 433 хиляди лева при годишен разчет от 51 799 хиляди лева или 89.64 на сто. Очакваното изпълнение към 31.12.2022 година е 100.18 % Отчетени разходи по бюджета на община Стара Загора за 2022 година към 31.10.2022 година възлизат на 152 415 хиляди лева, което е 66.52% от годишните разчети, стана ясно по време на събитието. Според Mеждународната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ перспективата остава стабилна, за което говори и препотвърденият дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ-“ на Община Стара Загора за 2022 година. 

Кметът акцентира и някои от най-емблематичните и мащабни проекти, изпълнени през изминалите месеци като Зоопарка, Летния театър, покрития пазар „Васил Шаханов“ и разширението на ул. „Капитан Петко Войвода“, най-модерния към момента скейт парк, изпълнението на техническата рекултивация на депото за битови отпадъци, новия облик на две от големите училища – СУ „Христо Ботев“ и „Васил Левски“ и други. От думите на градоначалника се разбра още и че до дни стартира ремонтът на един от знаковите за града обекти – сградата на Драматичен театър „Гео Милев“. Последният голям ремонт на театъра е правен преди 25 години, а самата сграда е строена преди повече от век. Заедно с ремонта вътре в сградата, нов облик ще придобие и пространството от южната страна на театъра, където ще бъде изградена нова лятна външна сцена. През следващата година ще има ремонт и облагородяване на кв. „Три чучура – юг“. Ще бъде завършено и обновяването на ул. „Промишлена“, както и на „Св. Княз Борис“. Предстои градът да има и чисто нова детска градина. Детското заведение, което в момента се изгражда, е в пространството зад Енергото, и ще носи името „Липа“.

Живко Тодоров отчете още и свършеното по малките населени места. В селата от община Стара Загора, които са 51 на брой, са извършени дейности на обща стойност 1.5 млн. лева. Асфалтирани са улици, извършени са текущи ремонти на читалища, кметства, прилежащи сгради.

Тодоров подчерта, че съвсем скоро Стара Загора ще има обновен обществен транспорт. Поетапно върви доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Това става възможна в рамките на мащабен проект. Машините са от най-висок екологичен клас, оборудвани със система за пречистване на въздуха, която създава среда без вируси, микроорганизми, бактерии, микроби, алергени и прахови частици. Електробусите са климатизирани, нископодови, снабдени с рампи улесняващи достъпа. За пътниците е осигурено и друго удобство - USB изводи за зареждане на мобилни устройства. Поръчаните 12-метрови електробуса са с капацитет за превозване на 72-ма пътници, от които 26 седящи места.

От отчета на кмета стана ясно още, че Стара Загора е подкрепила бягащите от войната в Украйна. В общински бази са настанени нуждаещи се от подслон, а местният бизнес е осигурил голяма подкрепа за оборудване на сградата на бившата Метрология. От март до август е била предоставена цялата спортна база, стопанисивана от Общината, на Националния отбор по лека атлетика на Украйна.

Стара Загора е град, изпълнен не само с история, но и с много култура. Акценти от организираните десетки знакови събития, които привличат интерес, представи ресорният зам.-кмет Милена Желева. „Културният календар на Общината е изключително богат. Работата на отделите „Култура“ и „Туризъм“ се вижда“, отбеляза зам.-кметът. Тя поздрави ръководителите на големите културни институти – Операта, Кукления театър, Драматичния театър, за множеството им отличия, читалищата, които имат постоянна дейност.

Новооткритите артефакти, по които работи Регионалният исторически музей, представи директорът на РИМ Петър Калчев. Предстои разкритията да създадат изцяло нов музеен обект, който да привлича туристи в града.

Зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности Красимира Чахова сподели с присъстващите в залата акценти от спортния календар. „Тази година организирахме много спортни събития, събрали стотици спортисти и любители на спорта. Имаме ново лицензиране на трасето за „Маратон Стара Загора“. В седмото му издание се включиха над 800 атлети. Отличихме най-заслужените спортисти, както и показахме изложба с медали и отличия „Спортната слава на Стара Загора“, организирана с Граждански клуб „Липа“. Ретро парадът също е емблематично събитие и новият му дом – парк „Артилерийски“, вече не може да побере всички желаещи да се включат. Продължава целенасочена ни подкрепа към спортните клубове в нашата община. Имаме традиции в различни видове спорт и турнирите им са гаранция за създаване на една добра спортна атмосфера“, каза ресорният зам.-кмет.

По време на срещата-разговор бяха зададени въпроси и за бъдещето на комплекс „Марица – изток“, като кметът отговори категорично, че не трябва да се спекулира с темата, особено без нито една създадена алтернатива за хилядите работещи в комплекса. В отговора си Тодоров заяви още, че в сегашната ситуация, намаляване на мощности или затваряне на „Марица – изток“ би обрекло напълно региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора