Лъже ли следствието за катастрофата при Калояновец, за да защити 35 млн. лева?

32863
Лъже ли следствието за катастрофата при Калояновец, за да защити 35 млн. лева?
Снимка: БГНЕС

Единственото сигурно доказателство какво се е случило с влака, който дерайлира при гара Калояновец, е скоростомерната лента. Според журналистическо разследване обаче следствието работи с доказателство, което ще даде погрешна експертиза. Причината – има разминаване в данните на скоростомерната лента на влака, което повдига съмнение за фалшификация.

На практика липсват две минути – между 19:38 часа и 19:40 часа. При 19:38 часа, т.е. там, където свършва лентата на следствието и когато би трябвало да е станала катастрофата, скоростта е нула. От 19:40 часа обаче скоростта е 60 км./ч. Това поражда сериозни съмнения, че лентата в следствието или е фалшифицирана, или е непълна. Лентата в МВР накланя везната на вината към загиналия при катастрофата машинист Венко Тодоров.

Техническа неизправност е довела до катастрофата край Калояновец, смятат от КТ “Подкрепа”

Машинистите от Пловдив заплашиха ръководството на БДЖ, че ще спрат работа, ако не получат по-добри условия на труд. Липсата на пари спо...

По мнението на експерт лентата може да е дорисувана. Защото официалната версия сега е за скорост при катастрофата от 106 км/ч и човешка грешка, но съмненията, основани на получената от Нова телевизия лента, се разгарят, защото тя показва скорост от 60 километра в час. Всъщност журналистите са взели парчето от лентата от 19:40 часа нататък, след като са успели да проникнат в следствието и да я вземат от мястото, където се изучават уликите. Тогава, ако скоростта е била 60 км/ч, възниква въпросът защо релсите не са издържали тежестта на влаковата композиция, след като скоростта е била нормална?

Отсечката Михайлово – Калояновец  е прясно ремонтирана – за 35 млн. лева по европейски проект. На този етап от „Пътна инфраструктура” твърдят, че ремонтът на релсите и обновяването им е напълно в реда на нещата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com