Община Казанлък разработва план за движение, въвеждащ "зелена вълна" по основните булеварди (ВИДЕО)

3599
Община Казанлък разработва план за движение, въвеждащ "зелена вълна" по основните булеварди (ВИДЕО)
Снимка: община Казанлък

Генерален план за организация на движението в Казанлък, във връзка с изискванията на наредбата за осигуряване на обществения ред, изготвя Община Казанлък. Това поясни заместник-кметът Даниела Коева по време на среща между представители на ръководството на Общината и председателя на Общински съвет Казанлък с представители на търговци на обекти. На срещата бяха представени алтернативни предложения на общинското ръководство за премахнати паркоместа, по повод въвеждането на режим „зелена вълна“ за централните улици в града.

Генералният план, който в момента се изработва по реда на Закона за обществените поръчки е възложен на „Престиж-2004“ – ЕООД.

Даниела Коева подчерта, че целите на този план са :

- възможност за повишаване проводимостта на автомобилното движение по основните пътни артерии на територията на общината

- въвеждане на еднопосочност при улици, които са подходящи за тази цел

- оценка и актуализация на знаковото стопанство

- оценка и анализ на местата за паркиране

Една от основните задачи на този план е точно анализ на режими за паркиране във връзка с въвеждането на „зелена вълна“. Във връзка с това Общината е изготвила отделен проект по кръстовища, одобрен от КАТ и предстои неговото въвеждане в режим на експлоатация с начален период на наблюдение. Той ще позволи на практика да бъде отчетено, дали въвеждането на „зелена вълна“ отговаря на поставените цели за увеличаване на проводимостта на движението по централните пътни артерии. Това налага и редуцирането на паркоместата, които са по централния булевард, особено в зоните на кръстовищата и светофарите на Полицията и кръстовището на ул. „Христо Ботев“.

По повод на това редуциране са отчетени възможностите в централна градска част да се извършва паркиране в близки зони. Става въпрос за местата, които са от Полицията до бул. „Съединение“, където има възможност за кратковременно паркиране на следните места:

-платен паркинга зад Данъчна служба

-безплатен паркинг южно от Детска градина „Теменуга“

-платено паркиране на еднопосочни улици: „Иван Вазов“, „Пейо Яворов“, „Петко Стайнов“, „Г. Бенковски“

-платен паркинг в централна градска част до зоната КИАЦО

-безплатен паркинг северно и източно от Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“

- безплатен паркинг южно от ИМ „Искра"

-платените паркинги зад Универмага, зад Пощата, зад кино „Искра“

Това са все зони за кратковременно паркиране, които са в централна градска част и са в близост до споменатите кръстовища- „Христо Ботев“ и „Полиция“, каза заместник кметът Даниела Коева.

Всички останали места за кратковременно паркиране по бул. „23 ПШП“ и бул. „Батенберг“ не са премахнати.

Заместник-кметът подчерта също, че предвижданията на Генералния план засягат всички живеещи и работещи в района, затова и той ще бъде подложен на обществено обсъждане: „ Той трябва да срещне интересите на всички и по някакъв начин да ги обедини. Всички имат право да внасят предложения по него, те ще се обсъдят от експерти и ще се прецени допустимостта и целесъобразността им преди да се вземе окончателно решение.“

По настояване на търговците се създава временна платена зона за паркиране между кръстовищата на „Абаята“ и „Манастира“, където до сега не е имало разрешено паркиране. Тази зона ще се вмести в зоните от 100 метра отстояние от двете кръстовища необходимо за въвеждане на „зелената вълна“. Това е временно решение, което ще се подложи също на общественото обсъждане на генералния план.

До края на месец юли Генералният план ще бъде готов във вариант предварителен проект. След това предстои разглеждането му и възможността всички да участват с различни предложения на общественото му обсъждане. След това ще бъде разгледан от Експертен съвет.

Председателят на Общинския съвет Николай Златанов, който участва в срещата, поясни, че този план не е самоцел и всички заинтересовани страни ще бъдат изслушани: „ Добре би било да се знае, че настройката на търговците да има паркоместа, вече е известна на създателите на този план. Това мнение ще залегне в първоначалния проект, ще бъде подложено на обществено обсъждане, където ще бъдат изслушани всички мнения, включително и на живеещите в сгради граничещи с главната улица. Ще има вероятно и граждани, които ще защитават тезата, че искат бързо придвижване от работните места до жилищата си. В този смисъл Общината и Общинският съвет трябва да приемат решението на мнозинството. Важно е да бъде защитен общественият интерес и в крайна сметка да бъде приет един план, който е одобрен от жителите на общината и който ще подобри организацията на движение в града.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора