Общината оповести мотивите си срещу изграждането на цех за олово в Стара Загора

3346
Общината оповести мотивите си срещу изграждането на цех за олово в Стара Загора
Снимка: Актуално

Категоричното си несъгласие за одобряване на реализацията на инвестиционното предложение на "РЕСАЙКЪЛ КОМПАНИ" ЕООД да изгради цех за производство на олово в старозагорския кв. АПК изразиха днес от ръководството на община Стара Загора. 

A по-късно и изложиха мотивите, които гласят: 

Капацитетът на инсталациите, които има намерение да изгражда инвеститора, предвижда преработка на над 2800 тона суровини, които по състав са опасни отпадъци, съдържащи олово. Според общината инвестиционното намерение по обхвата, капацитета и технологията си е предприятие от тежката промишленост, а частният имот, върху който ще се строи цеха е "с начин на трайно ползване "За складова база", което е търпимо и приемливо за сегашното му ползване като площадка за събиране и сортиране на производствени и някои опасни отпадъци". В становището на общината по доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) е посочено, че изграждането на цеха по предложените технологии изисква съблюдаване на други критерии, защото се предвиждат непрекъснати физикохимични процеси, които ще протичат с използване на опасни вещества при високи температури. За предвиждания капацитет на производство на цветни метали в отменената през 1992 г. Наредба N 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда неслучайно хигиенно-защитната зона е 2000 метра, а в конкретния случай до най-близката жилищна сграда има по-малко от 800 метра.

100 годишна учителка: Ученик не се наказва, преподава се с любов

Преди дни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, една учителка-легенда в Стара Загора навърши 100 години. И на тази въ...

Сред мотивите на общинската администрация в становището е посочено, че е абсолютно неприемливо старозагорци да са подложени на евентуално вредно въздействие заради интерес на частен инвеститор. Опасните отпадъци, които ще се третират в цеха, няма да са от територията на община Стара Загора, нито ще се генерират от битовата дейност на нейното население. В доклада по ОВОС и в договора за наем на терена,който е частна собственост, не са описани мерки за крайното обезвреждане и възстановяване на терена след прекратяване на дейността по различни причини. Ако възложителят се обяви в несъстоятелност, промени се икономическата среда или пък се стигне до липса на суровина, а в такива случаи практиката показва, че екологичните негативи при такова развитие ще са за общината и нейното население.

Общинската администрация не е съгласна и с изразеното в доклада възражение, че "няма законово задължение за извършване на оценка на опасностите при транспортиране на суровините". Такива опасности реално съществуват, а допълнителен аргумент е че пътната инфраструктура до обекта не е предвидена за подобни товари - нито като товароносимост, нито като безопасност. Според общината този риск трябва да се оцени, защото доставката на суровините - опасни отпадъци, са елемент от инвестиционното предложение на "РЕСАЙКЪЛ КОМПАНИ" ЕООД, което означава, че задължително трябва да се разглежда като дейност, която може да има кумулативно въздействие.

Община Стара Загора не е съгласна, че не е предвидено локално съоръжение за пречистване на отпадъчните води от производството. Според доклада за ОВОС производствените води ще се събират във водоплътна изгребна яма с обем 20 кубически метра заедно с битово-фекалните и дъждовните води от бетоновата площадка и ще се предават за обезвреждане в Градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ). При интензивни валежи от 40 л/квадратен метър, каквито бяха валежите през май тази година, от площадката с площ от около 1000 квадратни метра само дъждовните води ще са с обем 40 кубически метра, се сочи в становището. Притеснението си от високия риск от замърсяване на подземните води и почвите от земеделските земи в съседство с олово и други тежки метали общината е изразила в свое становище в предходен етап от процедурата, което се доказва и от тези разчети.

Мотив в становището е и нереалистичността на описаната схема за събиране на дъждовните води. При валежи дъждовните води от покривите на сградите ще са замърсени с различни опасни вещества и ще се отлагат в границите на площадката според доклада за ОВОС, а извън нея ще се извеждат разсъсредоточено върху плътен зелен пояс, широк метър - метър и половина. Според община Стара Загора това е още една реална опасност за замърсяване на почвите и подземните води в района независимо от интензивността на валежите.

„Златната липа“ за най-добър филм е за българския „Ага“

Българският филм "Ага"в конкурсната програма на VII Международен филмов фестивал "Златната липа" 2019 е носителят на наградата за най-д...

Като аргумент срещу строителството на цеха за производство на олово е посочена и непосредствената близост на две функциониращи ферми за интензивно отглеждане на животни и обработваеми земи. Аварийни ситуации и анормални режими на работа в съоръжението за производство на олово биха довели до реален риск за съседните обекти и имоти, а щетите за собствениците може да се окажат непоправими.

С тези мотиви и цел защита на обществения интерес и в изпълнение на стратегическата цел за подобряване качеството на живот на населението, осигуряване на благоприятна околна среда и запазване на природните дадености на региона община Стара Загора предлага на Експертния екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите да не одобрява реализацията на инвестиционното предложение за изграждането на цех за производство на олово на територията на град Стара Загора.

Общественото обсъждане на проекта ще се проведе на 10 юни от 11 часа в зала 2 в сградата на общинската администрация.

Със становище срещу изграждането на цеха за олово и в подкрепа на позицията на общината в социалните мрежи излязоха и представители на културните институти в Стара Загора. В него те подчертават, че "чувствителността на гражданите на Стара Загора към екологичните проблеми отново е подложена на изпитание", формулират инвестиционно предложение "като екологичен грях, безумие, престъпление" и настояват „РЕСАЙКЪЛ КОМПАНИ“ ЕООД да оттегли инвестиционното си предложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора