Оживява новата арт зоната около Ханчевата къща в Стара Загора

15651
Оживява новата арт зоната около Ханчевата къща в Стара Загора
Снимка: Актуално

Септември поставя символичното начало на новата арт зона в Стара Загора на ул. "Сава Силов" - между "Цар Симеон Велики" и "Гурко". От години в Къщата на Архитекта в тази отсечка се провеждат различни културни и творчески събития. Държавният куклен театър (ДКТ) отдавна е емблема на Стара Загора не само с часовника с куклите, но и с постановките си за деца и възрастни и фестивала "Пиеро".

Идеята за Арт зоната е на Творческия колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци. Те са подкрепени от приятелски сдружения, общинската администрация на Стара Загора и други организации и компании. През юли с усилията на творческия колектив, общината и собствениците, беше разчистен двора на Ханчевата къща, който ще стане част от събитията в зоната този месец.

"Палати от колиби" - първа самостоятелна изложба в България на Миряна Тодорова

На 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа в галерия "Структура" ще бъде открита първата самостоятелна изложба "Палати от колиби...

Вече е в ход и до 27 септември, когато Стара Загора се включва в Нощта на изкуствата, Къщата на Архитекта - пространството, в което се реализира резидентната платформа "Арт ПУЛС". Целта й е да представи компилация от иновативни арт проекти в областта на съвременното изкуство и промотира млади креативни автори от страната и чужбина.

Артистите ще могат не само да творят в пространството, но и да съпреживеят България и българския начин на живот, което ще им даде възможност да се докоснат и до публиката. Къщата е отворено студио, в което ще може да се наблюдава и дори да се участва в творческия процес на артистите. Двама млади автори - Конър Акхърст и Шанел Вегас, чрез изкуството - ще представят възгледите си за съвремието, като направят самостоятелни изследвания в старозагорска област и създадат тематични художествени проекти.

Кулминацията на процеса ще е в Нощта на изкуствата, когато ще може да се види изложба с техните произведения, както и интердисциплинарната мултимедийна изложба „Дон Кихот“. Тя се обръща към темата за съвременното възприемане на най-известната творба на Сервантес и представя седем инсталации от седем интердисциплинарни артисти от няколко страни - Германия, Испания, Франция, България, Хърватска и Иран. Експозицията ще може да бъде видяна до 30 октомври.

Гост куратор на резиденцията е Патриция Чемширова, емигрирала във Великобритания със семейството си в много ранна детска възраст, но въпреки това изпитва силна привързаност към българската си принадлежност. Любовта й към България се подхранва и от родителите й - фолклорни танцьори, неизменно поддържащи българския дух и корен. Патриция наскоро е завършила "История на изкуството" в Голдсмитс, Лондон, и с радост и вълнение посреща идеята, да представи съвременно изкуство на гражданите на Стара Загора.

Изложба на уникални радиоприемници откриват в Смолян, сред тях е радиото на Сталин

Уникална изложба на 263 радиоприемника, произведени в почти цяла Европа и САЩ, откриват довечера в Смолян. Тя е събирана дълго време от...

На 12 септември от 18 часа в арт зоната се открива улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с подкрепата на Българската национална филмотека (БНФ). Тя ще бъде открита от директора на БНФ Антония Ковачева и ръководството на общината, а музикалния фон ще осигурят военният оркестър и "Розов свят" с интерпретации на българска филмова музика. На 20 септември от 20 часа ще има "Джаз в "Пегас". Бистрото е наследник на култовото писателско кафе и се намира в сградата на клиниката на родителите на Веселин Ханчев. На другия ден пък ще домакинства на рок концерт.

В Деня на Независимостта - 22 септември, Арт зоната ще е наситена със събития. Работещите и живеещите в тази отсечка на "Сава Силов" ще отбележат не само този празник, а и световния ден без автомобили и празника на артистичния квартал. Денят ще започне с детското представление "Банда бацили" на кукления театър от 11 часа. По обяд пред комплекс „Уникато“ ще има водосвет и празнична обща трапеза на съкварталците. В 17 часа в „Пегас“ Росица Ранчева и Таньо Клисуров ще разказват за поетичната памет на града в "Спомени от „Клуба на писателя“. В Къщата на Архитекта в 19 часа Александър Леков - 7-струнен бас и Желязка Белчилова - вокал - ще представят музикалния проект "Ailia X" с подкрепата на Национален фонд "Култура". На същото място в 20 часа е концертът на Джазоспекцията на Старозагорската опера.

Сред събитията, които ще изпълнят с живот новата арт зона, е семинарът "TEDхСтара Загора" на 14 септември и 11-ият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ от 24 до 29 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора