"Палати от колиби" - първа самостоятелна изложба в България на Миряна Тодорова

5180
"Палати от колиби" - първа самостоятелна изложба в България на Миряна Тодорова
Снимка: Станислава Георгиева

На 10 септември 2019, вторник, 19:00 - 21:00 часа в галерия "Структура" ще бъде открита първата самостоятелна изложба "Палати от колиби" на Миряна Тодорова. 

Тя е позната на българската публика с някои от своите пърформанси и инсталации, показвани в различни общи изложби, както и като носителка на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г.

Посланикът на Египет ще бъде част от културно събитие в Бургас

Площадът пред Държавна опера - Бургас ще събере почитателите на древен Египет. Пространството не е избрано случайно. В експозиционната ...

Живописта винаги е съпътствала творческото ѝ развитие. Както в пърформансите и инсталациите, така и тук Миряна Тодорова не просто експериментира с цветове, линии и форми, а дава израз на личните си преживявания, които в голяма степен отразяват променения свят, в който живеем. Изложбата в галерия

Структура представя работи, създадени в периода 2016-2019 г. Изработени са с акрилни и маслени бои върху платно, лен и хартия.

Произведенията се разделят в два основни цикъла. “Чуждо тяло” се занимава с проблема за намирането на личен комфорт в една постоянно променяща се среда. Дългогодишен живот в емиграция, живот в постоянно местене през континенти, държави, градове и квартали, прекосяване на различни културни, социални и икономически територии – всичко това създава усещане за несигурност и липса на хармония между тялото и мястото. Собственото тяло започва да се усеща като чуждо. Пейзажите наоколо (природни, градски, психологически) също динамично се променят и чувството за вечно разминаване се превръща във фон на живеенето. Несигурните, нервни и трептящи линии като че ли се опитват да намерят онази граница, онази контактна точка, в които тяло и реалност ще се засекат.

Втората серия е свързана с интереса на Тодорова към архитектурата, към конструкциите за живеене и структурата на нещата. Решетките от линии, дълбочината на пространството и по-строгата геометрия предизвикват асоциации с материалния свят, който ни заобикаля. Заставени да живеем в него, ние често изпитваме неудобството от недостатъчно бързо развиващата се архитектура, от непригодността ѝ към начина на живот, който става все по-гъвкав и мобилен. Названието “Палати от колиби” визира именно тази мечта за създаване на уютен, добре устроен дом (физически и духовен), която постоянно се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.

Изложба с непоказвани архиви за строежа на паметника на Шипка готвят в Казанлък

Изложба „Строителите на Паметника на Свободата” с ценни документи и вещи, някои от които непоказвани досега, подготвят от Н...

Миряна Тодорова (р. 1984 в София, живее и работи в Ню Йорк) завършва бакалавърска и магистърска степен, специалност “Изящни изкуства” в Училището за визуални изкуства, Ню Йорк. Нейните проекти комбинират живопис, пърформанс, видео, движеща се архитектура и публични интервенции.

Тя е участвала в множество изложби в Европа и САЩ, между които: “Перформативно” в галерия Baahng, Ню Йорк, “Чужди Тела” в Арт Център Mana Contemporary, Ню Джърси, “Движещи се обекти” в галерия frosch&portmann, Ню Йорк, “Да бъдеш” в Центъра за изкуство и архитектура Storefront, Ню Йорк, “Стъпка на прекъсване”, галерия Radiator, Куинс, “Движение на цялото”, галерия Inda, Будапеща, “Дисидентски желания“ в Института за съвременно изкуство District, Берлин, “Пулс” в Арт Център The Invisible Dog, Бруклин, “Aван-гайд за NYC: Да преоткриеш изгубеното” в галерия Apexart, Ню Йорк и “Bременен Ню Йорк” в Центъра за фотография и видео, Ню Йорк. Творбите ѝ са в колекциите на Deutsche Bank 60 Wall St, Нюйоркската Фондация за Изкуство NYFA и Семейната Фондация на “Айлийн С. Камински” ESKFF и участват в публикации в Artforum, TimeOut NY, Blouin Artinfo и Le Monde Diplomatique.

Миряна Тодорова е носител на Наградата за съвременно изкуство “Гауденц Б. Руф” в категорията за млад автор (2011) и е стипендиант в Училище за живопис и скулптура Skowhegan, Мейн (2012), ZK/U- Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна програма за визуални изкуства BRIC, Бруклин (2014).

Вижте някои от творбите ѝ в галерията ТУК

Бойният арсенал на траките гостува в Русе

Регионален исторически музей - Русе представя в зала „Княз Александър I“ изложбата „Тракийско въоръжение от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт