Около 400 лева еднократна помощ за първо новородено в община Стара Загора от 1 юни

6527
Около 400 лева еднократна помощ за първо новородено в община Стара Загора от 1 юни
Снимка: Aктуално

Еднократна финансова помощ в размер на около 400 лева за първо дете предлагат да се изплаща вносителите на проекта на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Това стана ясно днес на пресконференция на съветниците Диян Димитров от ГЕРБ, Методи Пенчев от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Антон Андонов от ВМРО, които са го внесли за разглеждане на сесията на 13 февруари. До края на годината за изплащането й ще са необходими близо 350 хиляди лева

„Надявам се, че правилникът ще отговори на очакванията на хората, които са избрали Стара Загора за раждане и отглеждане на деца. Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца“, уточни Диян Димитров. 

За да се получава помощта родителите или осиновителите ще трябва да отговарят на няколко условия. Трябва да са български граждани и поне единият от тях към момента на кандидатстване да е с постоянен и настоящ адрес на територията на общината най-малко от година преди това. Родителите трябва да са пълнолетни и да имат поне средно образование. Заявлението за финансовата подкрепа може да се поиска в срок от 90 дни след раждането или осиновяването на детето, стана ясно още днес. 

Вносителите имат идея размерът на помощта да бъде степенуван, както е при еднократната помощ, която изплаща държавата за новородено, и сумите да се увеличават в зависимост от поредността на детето в семейството и ще се отпуска до 3-то дете включително, уточни още Диян Димитров.

Колегата му Антон Андонов пък подчерта, че групите на трите партии са стиковали позициите си почти година и половина. "В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани“, заяви той. 

„На този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета“, обясни Методи Пенчев и подчерта, че ще се търсят възможности условията за получаването на еднократната финансова помощ да се надграждат и подобряват. 

Подадените от родителите заявления с необходимия набор документи ще се разглеждат от 5-членна комисия, в чийто състав ще има служители от общинската администрация и общински съветници. Вносителите разчитат и други членове на местния парламент, които имат подобни идеи да подкрепят проектоправилника им при гласуването на заседанието на общинския съвет. В пресконференцията взеха участие и съветниците Боян Бабанов (ГЕРБ), Митко Маринов (ЗНС) и Никола Чакалов (ВМРО). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора