От 1 октомври стартира автоматичната система за таксуване на пътници в Стара Загора (СНИМКИ) 

4080
От 1 октомври стартира автоматичната система за таксуване на пътници в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Община Стара Загора

Жителите и гостите на Стара Загора ще могат да се възползват от предимствата на изградената автоматична система за таксуване на пътниците в градския транспорт от 1 октомври. Това стана ясно днес по време на информационния ден в изцяло рехабилитираното работно хале на тролейбусното депо - подменени са дограмата и външните индустриални врати и е извършено топлинно саниране на сградата и покрива.

Как да се използва автоматичната система за таксуване на пътници в тролейбусния и автобусния транспорт демонстрираха заместник-кметът Йордан Николов и представители на фирмата изпълнител. 

Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален код, съхраняващ базата данни на потребителя“, обясни Борислав Горов, представител на „Телелинк“. Той подчерта, че това дава предимство, защото дори "физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо“. От фирмата представиха нагледно как може лесно да се управлява цялата система, което ще улеснява потребителите на градския транспорт и транспортния оператор.

Оборудвани са три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти - на бул. „Патриарх Евтимий“ 81, бул. "Руски" 1 и в кв. "Железник", ул. "Загорка"1. В тях гражданите ще могат да си купуват и презареждат карти за пътуване. 

Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти. Персонализираните ще са поименни и на тях ще са отпечатани името и снимката на лицето, на което е издадена картата. Неперсонализираните - без име и снимка на притежателя ще могат да се зареждат периодично с избран продукт. Нискостойностните карти ще позволяват осъществяването на няколко пътувания в обществения транспорт. За ползващите градския транспорт с отстъпки - пенсионери, ученици, студенти и др., електронните карти ще са персонифицирани, със снимка на ползвателя им, и ще се издават единствено в трите билетни център.

Билетни машини, от които гражданите ще могат сами да си купуват билети и да презареждат електронните си карти, вече са поставени на 10 спирки в града.

РЗИ-Стара Загора обяви за починал оздравял от коронавирус

От РЗИ-Стара Загора е допусната техническа грешка при въвеждането в Информационната система на данни за пациент с COVID-19, съобщиха от...

От 1 октомври ще могат да се използват и 77 машини за продажба на билети, монтирани на борда на превозните средства. Те са снабдени със специализирани принтери и за секунди отпечатват избрания билет. Автоматите са снабдени със 7-инчови чувствителни на допир (touch) екрани, предназначени за избор на тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат български монети с номинал от 10, 20 и 50 стотинки и 1 и 2 лева. Устройствата не връщат ресто.

Билет или пакет от билети за пътуване гражданите и гостите на града ще могат да си закупят чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“.

Чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите, пътникът валидира картата или билета си веднага, след като се качи в превозното средство. Щом се отчете регистрацията, на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Със закупуване на абонаментните електронни карти стойността на пътуването в градския транспорт ще бъде по-ниска от 1 лев, припомни Йордан Николов. Абонаментна електронна карта за една градска линия за 30 пътувания в рамките на месец ще бъде с цена  24 лева, което означава, че цената на едно пътуване ще е 80 стотинки. 

Автоматичната система за таксуване на пътници в обществения автобусен и тролейбусен транспорт на Община Стара Загора е по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора - II фаза“, който е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com