Повече електроенергия произведе „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ през 2019-а

825
Повече електроенергия произведе „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ през 2019-а
Снимка: "ЕЙ И ЕС Гълъбово"

Над 3,144 млн. мегаватчаса електроенергия произведе ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ през 2019 година, което е с близо 5,5% повече в сравнение с 2018-а, съобщават от централата. За производството  й са използвани близо 5,37 млн. тона лигнитни въглища от Източномаришкия басейн, което е с 3,3 на сто повече от предходната година. Използването на местен енергиен ресурс - въглищата от „Мини Марица-изток“, е сериозен принос за енергийната независимост на България и гарантира трудова заетост за хиляди миньори в най-голямото въгледобивно дружество. 

През изтеклата година 8,3 на сто от потребената на българския пазар електроенергия е осигурена от „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, а произведеното количество от двата блока на 690-мегаватовата мощност е в синхрон с нуждите на електроенергийната система на България и подадените диспечерски графици. Най-високотехнологичната въглищна централа в страната е осигурила през миналата година и пълния спектър от услуги за балансиране и управление в реално време на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система на България. Технологичната гъвкавост на топлоелектрическата централа помага на България да покрива изискванията за резерв за първично регулиране на ENTSO-E (Европейска мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия) и осигурява възможност и за вторично регулиране на системата.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ дари първокласниците в Гълъбово с раници и пособия за първия учебен ден за единайсета поредна година

За единайсета поредна година ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ изненада първокласниците в Община Гълъбово. За първия учебен ден най-мо...

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е постигнала над 97% средногодишна ефективност на сероочистване през изминалата година, което е не само потвърждение за ефективността на внедрените модерни технологии, но и за отговорно отношение към околната среда. Над 421 540 тона варовик, който е необходим за  процеса на сероочистване, е използвала централата през миналата година. 

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е най-новата и най-модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа. Собственост е на  ЕЙ И ЕС България, която най-големият инвеститор в енергийния сектор - с над 3,2 милиарда лева, за последните 30 години с вложения. Компанията е собственик и на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край с. Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи - оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк „Свети Никола” край Каварна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com