Първан Симеонов: Няма значение активността, а резултатите за референдума за Бедечка

1816
Първан Симеонов: Няма значение активността, а резултатите за референдума за Бедечка
Снимка: БГНЕС

Какъвто е резултата това гледаме, не гледаме активността. Това заяви пред bTV Първан Симеонов, политолог и представител на инициативата „Запазете Бедечка”.

По думите му "20 хил. граждани на общината припознаха този казус, това е много повече от колкото имат политическите сили в Стара Загора. Активността е много близка до казусът за обгазяването в Стара Загора. Благодарност към всички, защото и в селата също гласуваха. С изключение на едно село Братя Кунчеви, където има сигнали за купен вот."

Очакваме от общинския съвет да поемат отговорност и да спазят обещанието и да продължат процедурата за запазването на територията, каза жител на града.

Според законодателството, обаче ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора за застрояването на местността Бедечка.

Откриха петия кинофестивал „Златната липа“

Петото издание на международния фестивал за ново европейско кино беше официално открито снощи в залата на Държавна опера Стара Загора. ...

Според окончателните резултати на допитването са гласували 15,42 на сто от избирателите, информират от Общинската избирателна комисия. Общо 22 082 от имащите право на глас 143 172 старозагорци са участвали във вота.

Резултатите не правят референдума валиден, но ще покажат колко от гласувалите старозагорци искат парцела от 400 декара в източната част на града да се превърне в нов квартал и колко – в нов парк. Ако Бедечка остане парк, трябва милиони обезщетение да се дадат на собствениците.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза по-рано, че решение за Бедечка ще бъде взето според това кои отговори са повече – тези с „да” или с „не”, защото това щяло да покаже какво искат старозагорци.

В следобедните часове на 18 юни Тодоров отново призова старозагорци да гласуват.

"Един референдум има смисъл когато от него последват управленска решителност, ако някой си мисли, че ще си спести управленската решителност, ще се скрие зад референдума и ще неглижира въпроса, дълбоко греши", коментира анализаторът Първан Симеонов.

Започва шестият международен "Джаз форум Стара Загора"

Под мотото „Големите звезди и големите оркестри“ започва фестивалната седмица на международния „Джаз форум Стара Заго...

Кметът на града обещава да събере страните в спорния казус веднага след допитването и да предложи на собствениците решение.

"Да бъдат обезщетявани със замени също, това е възможно да се случи, но нека да видим резултатите и ще говорим от утре какво решение да вземем", каза кметът Живко Тодоров.

Сигналите за нарушения към Общинската избирателна комисия бяха за бюлетината – че е без кочан, без номер и печат. В секциите обаче не са съгласни.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лв. Кметът съобщи, че още във вторник започват разговори със защитниците на „Бедечка” и със собствениците на земята.

Мобилизирана в търсене на решение е цялата общинска администрация, така че казусът „Бедечка” дори и след референдума остава открит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора