Реставрират паметника на Левски в Стара Загора 

4432
Реставрират паметника на Левски в Стара Загора 
Снимка: Актуално

В навечерието на 183-годишнина от рождението на българския национален герой Васил Левски, която предстои на 18 юли, започват дейности по реставрация и консервация на паметника му в Стара Загора.

Със съвременни методи на механично, парово и химическо третиране, съобразено с фактурата на камъка и бронзовия бюст на паметника най-напред ще бъде почистена повърхността  му, която е покрита със замърсявания и слой патина. В следващия етап консервационно-реставрационните ще бъ патинирани и импрегнирани, което ще го предпазва от проникването на влага. Обновяването на композицията е възложено на художника-реставратор Никола Стоянов,  който има богат опит в тази област.

COVID-19 в Стара Загора затвори 2 предприятия

От обявените днес (13.06.20 г.) 22 случая на новозаразени с COVID-19 в област Стара Загора, 4 са от последното денонощие. Останалите 18...

В Стара Загора той е работил по реставрацията, консервацията, реконструкцията и анастилозата на каменна пластика на римския форумен комплекс “Августа Траяна”, на фрагмент от антична улица “cardo maximus”, на лапидарните паметници в Районния исторически музей (РИМ), на антични крепостни зидове и на няколко антични подови мозайки в Стара Загора, както и по демонтажа, консервацията, реставрацията и анастилоза на оригинален каменен градежа на тракийската могила “Голяма Косматка” край гр. Шипка. За високите технологии си художествено-творчески постижения по „Изготвяне и реализиране на проект за реставрация, консервация и адаптиране на лапидарните паметници на I експозиционно ниво на новооткритата експозиция на РИМ - Стара Загора” става носител на наградата “Стара Загора 2009”. 

Бюст-паметникът на Васил Левски в Стара Загора е открит през 1976 г. на площада пред църквата „Свети Димитър“, в чийто двор има реплика на Хилендарския метох, в който Апостола е живял в  периода 1855 - 1858 г., за да учи за свещеник. Тук учи в първото взаимно новобългарско светско Светиниколско училище, открито през 1841-ва от Даскал Атанас Илиев. Пее и в първия църковен хор в Ески Зара, основан от Даскал Петър Иванов. Според изследователи на живота и дейността на Левски тук приема монашеското име Игнатий, влияние за което има саможертвата на старозагорския мъченик за християнска вяра св. Игнатий. Паметникът е изработен от бронз, поставен върху гранитен постамент. На лицевата фасада има надпис „В. Левски 1837 - 1873 г.“, а на задната е изписана мисълта на Апостола„Ако спечеля, печеля за цял народ. Ако загубя, губя само меня си!“. Негови автори са скулпторът Любомир Петров и арх. Иван Райнов. По професионална оценка постаментът е с тегло между 10 и 12 тона, а бронзовият бюст - около 600 килограма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

21 нови обитатели има Зоопарк Стара Загора (СНИМКИ)

Община Стара Загора създава център за изложения и събития (СНИМКИ)

Кинофестивалът "Златната липа" в Стара Загора влиза във второто си десетилетие с нова награда

Месец май ще бъде месец на екологията в община Стара Загора

Ето колко ще струва ремонтът на ключова улица в Стара Загора

През юни Стара Загора отново ще бъде джаз

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора