Стара Загора е с най-добрите градски автобуси в страната

6330
Стара Загора е с най-добрите градски автобуси в страната
Снимка: БГНЕС

„Стара Загора ще разполага до края на годината с най-добрите автобуси в България, последна дума на техниката с най-високия екостандарт - Евро 6, за обем и екологичност на двигателите, оборудвани с информационна система и виденаблюдение. Те са закупени по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" и напълно ще обновят общинския градския транспорт”, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора, информира Topnovini.bg.

Заради завишените от тази година европейски изисквания за екологичност на градския транспорт, е въведен Стандарт Евро 6 на дизеловите двигатели, а Стара Загора ще бъде първият град у нас с такива автобуси, както и с въведената телематика – информационна система за разписанието и движението на автобуси и тролейбуси. Николов припомни още, че доставката на 55 нови автобуса стана възможна чрез осигурените от правителството 30 млн.лв. спестени средства по изпълнението на ОП „Регионално развитие" 2007-2013.

Бракуват старите автобуси и тролеи във Варна

17 стари автобуса "Икарус" и 28 тролейбуса "Шкода" ще бъдат бракувани във Варна. Те са собственост на общинската фирма "Градски транспо...

Те бяха включени като допълнителен компонент в обхвата на транспортния проект. За нуждите на градския транспорт в града се произвеждат 5 съчленени автобуса от чешката фирма „Сор Либхави”. Договорът за производство и доставка на 50 нови солови автобуса е с полската фирма „Соларис". Соловите автобуси ще струват около 500 хил.лв., съчленените – около 650 хил. лв., а тролейбусите са по около 800 хил.лв., стана ясно още.

Николов отхвърли нападките, че цената на старозагорските автобуси е по-висока, отколкото тази във Варна и в София. Автобусите във Варна са на цена 207 000 евро, срещу 269 000 евро за Стара Загора, но варненските са с норма на емисиите Евро 5, стар модел, в края на законния срок за доставка, докато старозагорските са последна дума на техниката.

 

 

Купуват 110 нови автобуси за градския транспорт в София

Предстои да бъдат закупени още 110 нови автобуси за столицата по проекта за модернизация на градския транспорт по ОП „Регионално ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com