Стара Загора на референдум: 143 172 души решават съдбата на парк "Бедечка"

1534
Стара Загора на референдум: 143 172 души решават съдбата на парк "Бедечка"
Снимка: бгнес

Днес, 18 юни, в Стара Загора ще се проведе референдум за бъдещето на парк „Бедечка“.

С решение на Общински съвет Стара Загора, за 18 юни 2017 г., е насрочен местен референдум с въпрос: „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

Жителите на Трън решиха да няма златодобив в района

92,9 % от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували с „да“, а 6 % от избирателите с избрали „не&ld...

Гласуването ще става в същите секции, където обичайно гласуват гражданите, както и при същите правила. Те ще се легитимират с лична карта пред секционната комисия, която ще установи по списъка дали имат право да гласуват. Гласоподавателите ще получат нужната бюлетина, с която ще влязат в тъмната стаичка, ще отбележат вота си, ще излязат и ще пуснат бюлетината. Всичко това трябва да става при запазване тайната на вота. Следва полагане на подпис и получаване на личната карта, отбелязва БГНЕС.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров са определени избирателните секции, предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването на територията на общината.

Общият брой на имащите право на глас граждани, които могат да гласуват на 18 юни на местния референдум в Стара Загора, е 143 172. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. Ще се гласува в 203 редовни и една специална избирателна секция – в диспансера.

Заявки за помощ в изборния ден могат да се правят на телефон: 042 614 614, или в сградата на Община Стара Загора, гише „Информация“, бул. „Цар Симеон Велики“ № 107.

Ще има референдум за Бедечка

На 18 юни 2017 г. в Стара Загора ще се проведе местен референдум с въпрос „Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастро...

Цялата необходима информация за референдума, както и Списък на заличените лица от избирателните списъци, е публикувана на официалната страница на Община Стара Загора.

Actualno.com припомня, че по-рано кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира темата с референдума така: "Решението чисто юридически е само едно – изменение на ОУП, така че да бъде заложено на тази територия да има парк, което автоматично означава и отчуждаване на частните имоти там. Те са 264 дка, това касае доста голяма площ, както и доста голяма сума, която трябва да се задели за целта. Затова преценихме, че е най-добре въпросът да бъде подложен на референдум, за да може гражданите да решат дали са склонни това да се случи през следващите 15 години, защото толкова ще бъде срока за започване на процедурата по отчуждаване", допълни още градоначалникът.

"Калкулации на база оценки на оценители сочат, че приблизително 30 млн. лв. ще струва изкупуването на имотите. Крайната цена обаче се определя от съда, ако има обжалване от страна на собствениците. Приблизително същата сума ще бъде необходима и за изграждане на инфраструктура – канализация, водоснабдяване, осветление, улици и тротоари. Искаме да знаем за какво хората са готови да дадат парите от своите данъци", добави Тодоров.

По думите му, 27 години по-късно, след започване на демократичните процеси у нас, е време референдумът да бъде форма на участие на гражданите във вземането на решения. Той е необходим, за да се даде легитимност на решението, което ще трябва да вземе Общинският съвет след провеждането на референдума.

Временна комисия се опитва да разреши строителството в "Бедечка"

Временна комисия в Общинския съвет в Стара Загора се опитва да разреши строителство в парк "Бедечка", предупреждава в позиция гражданск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора