Реформаторите искат отмяна на референдума за "Бедечка", бил подвеждащ

1801
Реформаторите искат отмяна на референдума за "Бедечка", бил подвеждащ
Снимка: бгнес

Заради референдума за парк "Бедечка" в Стара Загора, Реформаторският блок се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров и до областния управител на Стара Загора проф. Веска Шошева. Причината - Реформаторите искат отмяна на решението за провеждане на обществено допитване, тъй като то е незаконосъобразно и подвеждащо.

Това е наказателен вот към гражданското общество, което застана зад Мораториум за строителството в парка, а получи незаконосъобразен и подвеждащ референдум. Остро се противопоставяме на противозаконните действия и опитите от общинския бюджет да бъдат платени далаверите с имоти в парк Бедечка, заявяват Реформаторите.

Стара Загора решава за парк "Бедечка", природозащитници призовават за протест

Старозагорци да се възползват от правото си по закон и да присъстват на сесията на Общинския съвет днес (29 септември). За това призова...

Бягане от отговорност на местната власт е опитът чрез референдум да оправдаят бъдещите си действия относно парка в Стара Загора. Има ясни законови правила по какви теми могат да се правят референдуми, а финансовите задължения на управляващи органи не са сред тях, подчерта депутатът от 43-тото Народно събрание Димитър Танев. Отговорът на насрочения референдум може да повлияе върху цялата разходна част на бюджета и да се отрази негативно върху размера на разходите за редица други сфери като образование, социални грижи, разходи за култура, поясни той.

Това е опит на община Стара Загора да прехвърли отговорността за решаването на съдбата на Бедечка върху хората. Трябва да е ясно кой ще поеме отговорност при провал на референдума, в случай на незаконосъобразност или невалидност и кой ще плати разходите при организацията му, каза още Танев.

От Реформаторския блок са готови да стартират кампания за намиране на национално отговорно решение за спиране на застрояването в зелените пояси и в други градове на страната.

Припомняме какъв е въпросът на местния референдум: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел", от запад – ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд", и юг – ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора."

Природозащитници вдигат национален протест за спасение на градските паркове

Природозащитници вдигат национален протест за мораториум върху строителството в Бедечка в Стара Загора, Морската градина във Варна, Бор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com