Стара Загора отбеляза 138 г. от Съединението на България

1500
Стара Загора отбеляза 138 г. от Съединението на България
Снимка: Община Стара Загора

По повод 6 септември – Ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организираха общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов.

В отбелязването на паметната дата се включиха заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Мария Динева, общински съветници, областният управител на Стара Загора Ива Радева и заместник областните управители Теодора Нончева и Методи Марков.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Тракийски университет Стара Загора, представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани.

Празника отбелязват и в шест старозагорски села - Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

В знак на съпричастност към хората, засегнати от бедствената ситуация в община Царево, празничният концерт по повод Деня на Съединението, който бе предвиден да започне от 11.00 часа на площада пред Общината, бе отменен.

На 6 септември 2023 г. се навършват 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

С решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г., денят е обявен за официален празник на страната.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отправи и празнично послание по случай Съединиеието. Ето какво написа градоначалникът:

"Уважаеми старозагорци, 

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е подходящ повод да си припомним колко важно е да бъдем единни в мислите и действията си. Предците ни са доказвали неведнъж, че обединени от каузи и идеи, от идеали и мечти – България ще я има, ще пребъде през вековете. Вярвам, че времената, в които живеем днес, са не по-малко епични и също имат нужда от нашето обединение, от достойнството, от морала, от родолюбието, които обуславят нашата нация.

Събитията от 6 септември 1885 година и до днес показват непримиримия стремеж на българите да имат държава с бъдеще - просперираща и със свободен дух. Убеден съм и днес, че въпреки разногласията – заедно можем, заедно сме силни!

Честит празник!", се казва в поздравителния адрес на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

Още: Община Стара Загора прие Бюджет 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com