Стара Загора почита паметта на загиналите при опожаряването на града

4503
Стара Загора почита паметта на загиналите при опожаряването на града
Снимка: Община Стара Загора

С вечерна служба от 17 часа енорийския храм „Света Троица” и литийно шествие до Мавзолей-костницата „19 юлий 1877”, което ще тръгне половин час по-късно, на 19 юли Стара Загора ще отбележи Деня на възпоменание на жертвите-православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г. В 18 часа на костницата ще бъде отслужена и заупокойна молитва. 

В момента обаче липсва кръстът на паметника тип „надгробна плоча“, както и надписът на фасадата на костницата“, за възстановяването на които общинският съветник от Атака Михаил Михайлов е внесъл предложение. То е в дневния ред на юлската сесия и старозагорските старейшини ще го гласуват на 25 юли. 

След битката при Стара Загора опълченците и освободителните войски на ген. Гурко се оттеглят в прохода Шипка пред числено превъзхождащия ги противник към връх Свети Никола в прохода Шипка. Османските войски завземат града, а в драматичните събития живота си губят над 14 хиляди българи от 25 500 души население тогава. От града и селата южно от него са отвлечени около 10 хиляди души, предимно млади момчета, девойки и жени, които са продадени по робските пазари на Османската империя. 

Потърсилите спасение в храмовете хора са обстрелвани с артилерия и изгорени. Само в черквата „Св. Троица“ са изклани близо 3 хиляди души. 

Стара Загора е изгорена до основи и обезлюдена, малкото останали живи българи се спасяват, бягайки на север. Една част се връщат чак през пролетта на 1878 г.,а други така и не се завръщат в родния град. 

Костите на около 2 хиляди души от жертвите на Старозагорското клане, издирвани от завърналите се в града хора през 1878-а, са положени в Мавзолея-костница „19-и юлий 1877 година“. Според исторически сведения събраните кости на загиналите са заровени в общ гроб в дерето покрай Синджирлията кладенец. С времето обаче водата, която се събира в дола при проливни дъждове, започва да измива пръстта и костите се показват на повърхността. В мотивите към предложението си Михайлов припомня, че се появил "енорийски свещеник от Карлово, който решава да съхрани паметта на загиналите старозагорци. Със съдействието на Георги Клисаров, енорийски свещеник при храма „Света Троица“, костите са изровени, почистени и дезинфекцирани с дейното участие на медицинския фелдшер Иван Гарванов. Събират се средства за изграждане на костница, като нейното изграждане приключва в края на 1909 г. Тленните останки са пренесени в нея, а освещаването и откриването на Мавзолея костница „19-и юлий 1877 година“ е на 20 юли 1910 година. Няколко години по-късно в двора на Мавзолея-костница е построен и скромен паметник от служителите на отдел Чистота към Община Стара Загора." 

През 1998-а мавзолеят е обявен за паметник на културата с национално значение, а през 2006 г. сградата и районът около нея са ремонтирани основно по проект „Красива България“ и в двора е поставена каменна композиция „Пиета“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора