Старозагорският омбудсман консуртирал сънародници в чужбина през пандемията 

894
Старозагорският омбудсман консуртирал сънародници в чужбина през пандемията 
Снимка: iStock

Няколко запитвания и консултации по телефона на старозагорци от Полша, Испания, Франция, Германия са регистрирани при старозагорския обществени посредник през първите 6 месеца на 2020 г., сочи анализът на институцията за полугодието. Тези случаи са около 3%, но са свидетелство за доверието на гражданите в омбудсмана. Въпросите, които най-често поставят сънародниците ни в чужбина са свързани с казуси по дължими местни данъци и такси, особено в условията на пандемията от COVID-19, адресна регистрация, гражданско състояние.

До директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора е изпратен сигнал и направено предложение да се обърне специално внимание на нерегламентирана интернет страница в социалните мрежи, на която анонимно се публикуват компрометиращи снимки и постове на подрастващи без тяхното или на родителите им съгласие. Така тя е инкубатор на злепоставящи подрастващите снимки, които нарушават правата им. Това е резултат от активна работа на обществения посредник с младите хора и загрижен на институцията за спазването на техните права. 

Депутатите стартираха процедура за избор на заместник-омбудсман

Парламентът прие процедурни правила за избор за заместник-омбудсман без дебати. Кандидатът за позицията трябва да бъде предложен от омб...

Общо 173 - 77 през първото и 96 през второто тримесечие на годината, са жалбите и сигналите към обществения посредник от 1 януари до 30 юни тази година. При 96% от тях работата е приключила, а към началото на юли остават неприключени общо 7 преписки, по които работата продължава.

Преобладават жалбите и сигналите, свързани с административното обслужване на гражданите и такива, засягащи отношенията в етажната собственост - по 16 във всяко от двете направления. Следват казусите от сферата на автобусния градски и междуселищен транспорт - 14, и от областта на благоустройството - 12. По 9 са жалбите и сигналите, свързани с устройството на територията и местните данъци и такси. 56 са случаите, обхващащи трудово-правни въпроси, социалното подпомагане, дейността на доставчици на обществени услуги, установени административни нарушения и наложени наказания. 14 са случаите, свързани с оплаквания от действия на частни съдебни изпълнители и колекторски фирми. и др. подобни. Те са извън правомощията на местния омбудсман (около 8%), но и по тях е предоставена правна информация и гражданите са консултирани как да постъпят в конкретния случай.

През изтеклия период омбудсманът е препоръчала на община Стара Загора да се осигури зелен пояс за разходки на деца с увреждания, независимо от рестриктивните мерки и кризисното състояние в страната в условията на COVID-19 и наложените ограничителни мерки. По време на извънредното положение е доловена  динамика на оплакванията от действията на колекторски фирми, въпросните казуси и е отчетен ръст на жалбите за неизплатени възнаграждения и некоректни работодатели.

Анализът е публичен и е достъпен на ombudsman.starazagora.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com