X
 
 

Старозагорско училище ще отбележи Деня срещу родителското отчуждение

617 0
Старозагорско училище ще отбележи Деня срещу родителското отчуждение
Снимка: ГПЧЕ "Ромен Ролан"
По инициатива на младите омбудсмани на Стара Загора и на ученическия съвет Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан” ще отбележи Световния ден за борба срещу синдрома на родителското отчуждение - 25 април. В големите междучасия на 22 април, понеделник, учениците ще правят сапунени балони - символ на детската любов. Те ще раздават флаери и ще организират интересни занимания.

Младежите от “Ромен Ролан” приканват към инициативата им да се присъединят и гимназисти от други училища в Стара Загора, а към децата да се присъединят и родители. Големите междучасия в ГПЧЕ са от 9:50 до 10:10 и от 15:40 до 16:00 часа.

Форум за сътрудничество на централно и източноевропейски страни с Китай в Стара Загора

Възможностите за съдействие на фирми и институции за развитие на търговски, научни и кооперационни отношения с Китай ще бъдат представе...

България се включва в отбелязването на Световния ден срещу синдрома на родителското отчуждение (Parental alienation syndrome - PAS) през 2017-а. Сапуненият балон е избран за символ на детската любов, защото с отнемането на парче от него той се пука. Както детето се нуждае от любовта на двамата родители и трябва да има възможност да я проявява и към двамата си родители. В съвременния свят заради разводите децата се отчуждават от единия родител, често под влияние на другия.

Терминът “Синдром на родителско отчуждение” е въведен през 1985 г. от детския психиатър Ричард Гарднър. Така описва характеристики на поведението на деца, които показват страх, неуважение или враждебност към родител. Проявява се  у деца на разведени или разделени родители. Обикновено е резултат от психологическа манипулация или влияние от единия родител, който може да се опитва да прекъсне постоянната връзка между дете и други членове на семейството след раздялата или развода. Терминът все още не е признат от медицинските и от правните общности. В резултат на разводи или раздели обаче има деца, у които липсата на единия родител води до ниско самочувствие, чувство за вина, до депресивни състояния и негативни влияния, не умеят да градят интимни и партньорски взаимоотношения.

Само в Европа на два брака се пада един развод по данни на Европейската комисия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално